Никога не пийте хапчета с нещо различно от вода! Особено с чай или кафе!

12586
Никога не пийте хапчета с нещо различно от вода! Особено с чай или кафе!
Снимка: iStock/Guliver

"Неправилните" течности могат да отслабят или засилят ефекта на таблетките, включително и при предозиране.

Напитките, с които не е препоръчително да приемате лекарствени медикаменти:

Грейпфрутов сок

Канадски изследователи са установили, че цитрусовите плодове като цяло и по-точно грейпфрутът, съдържат особено високо количество фуранокумарини - вещества, които засилват ефекта на лекарството. Особено опасен може да бъде грейпфрутът, ако се приема заедно с хапчета за сърце, антиалергични, антивирусни лекарства, лекарства за хипертония, антидепресанти и антибиотици - възможни са сериозни усложнения.

ВАЖНО

Най-правилният "прием" е обикновена вода със стайна температура, варена или бутилирана, но не и газирана. Също така е важно да се приема с достатъчно вода: за една таблетка - поне половин чаша вода (а не една или две глътки, както правят повечето хора).

Чай

Чаят съдържа танин, активно вещество, което влияе върху скоростта на усвояване на лекарствата. В някои случаи това води до свръхвъзбуждане, например на фона на лечение с антидепресанти, в някои - до отслабване на ефекта на лекарството (при прием на орални контрацептиви). Не се препоръчва да се пие чай с хапчета за сърце, стомах и някои видове антибиотици.

Кафе

В аптеката: Ти знаеш ли, че имаш... страшни очи... какви хапчета пиеш?

А вие купихте ли си хапчета? И как ви гледаше аптекарката? Огледа ли ви отгоре до долу? Не се чувствайте неудобно! А, да не си помислих...

Тонизира и има силен диуретичен ефект. Ако вземете лекарство с тях, можете да изхвърлите лекарството от тялото си твърде бързо или да увеличите ефекта му (това е възможно, например, с болкоуспокояващи).

Мляко

В някои случаи дори се препоръчва да се пие мляко с лекарства, например калиеви препарати и витамини, но антибиотиците от тетрациклиновата група и "сърдечните" лекарства няма да харесат общността с мляко.

Алкохол

За да видят скоростта на усвояване на лекарствата на фона на алкохола, учените са създали изкуствена среда, имитираща тънките черва. Експериментите показват, че почти 60% от тестваните лекарства се разтварят много по -бързо в компанията с алкохол. Особено внимателни трябва да бъдете, когато приемате антидепресанти, антибиотици, аналгетици и антипиретици.

Свързаха антидепресантите с деменцията

Употребата дълго време на определени антидепресанти има връзка с деменцията, сочи мащабно британско проучване, което беше огласено днес...

Сок, мляко или вода? Как да приемате лекарства Дори безвредният парацетамол, ароматизиран с алкохол, е токсичен за черния дроб.

Газирани напитки

Не само, че самият сладък ефервесцент е нездравословен - той дразни лигавицата на стомаха, причинявайки гадене, подуване на корема, метеоризъм, но в комбинация с лекарството като цяло ще се превърне в „бомба“ за стомашно -чревния тракт. Това важи особено за средства за подобряване на храносмилането, диуретици, антибиотици.

Компоти и желе

Лекарите могат да препоръчат последния вариант на пациенти с гастрит и язва: желето обгръща стените на стомаха, като по този начин намалява дразнещия ефект на лекарството. Въпреки това, терапевтичният ефект на лекарството също е намален и това трябва да се има предвид. Нежелателно е да се пие хапче с компот - плодовите киселини могат да променят фармакологичния ефект на лекарствата, включително лекарства за киселини и хипертония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com