Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

82229
Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво
Снимка: iStock

Обещаващо проучване показва, че кръвен тест диагностицира колоректален рак с 83 процента точност, което дава алтернатива на сегашните тестове на изпражненията, съобщава Euronews.

Екипът публикува своите открития в New England Journal of Medicine. „Тестът, който има степен на точност за откриване на рак на дебелото черво, подобна на тестовете за изпражнения, използвани за ранно откриване на рак, може да предложи алтернатива за пациенти, които иначе биха могли да откажат настоящите опции за скрининг“, казва в изявление Уилям М. Грейди, гастроентеролог в Fred Hutchinson Cancer Center, базиран в Сиатъл, САЩ. 

Тестовете на изпражненията са използваният в момента диагностичен инструмент и откриват кръв или увредена ДНК в пробите. Други опции включват сигмоидоскопия и колоноскопия, които включват вкарване на тръба в ректума и дебелото черво.

Още: Как да избегнем появата на синини след вземане на кръв?

Какво показва тестът?

Тестът, разработен от изследователите, открива в кръвта циркулираща туморна ДНК (ctDNA), ДНК, която се отделя от раковите клетки. Изпробван е върху близо 8000 души между 45 и 84 години, които също са били подложени на стандартна колоноскопия, като след това изследователите са сравнявали резултатите.

Кръвният тест потвърди, че 83,1% от участниците са диагностицирани с колоректален рак, докато 16,9% са получили отрицателен резултат със ctDNA техниката, но са били положителни на колоноскопия. Тестът показа по-висока чувствителност към откриване на колоректален рак, дори в ранните им стадии, но показа по-ниска чувствителност при идентифициране на напреднали предракови лезии, които имат потенциал да се развият в рак с течение на времето.

Вторият най-смъртоносен рак

Европа е с едно от най-високите нива на заболеваемост от рак на дебелото черво. В ЕС това е вторият най-често срещан рак след рака на гърдата, представляващ 12,7 процента от новите диагнози за рак през 2020г. и втората причина за смъртни случаи, свързани с рака, предава Euronews.

Снимка: Thinkstock

Скринингът се препоръчва за възрастни на възраст между 50 и 69 години, които имат среден риск или не е известно, че имат повишен риск поради различни фактори, съгласно указанията на Европейската комисия. В малко над половината от държавите-членки на ЕС по-голямата част от населението на възраст 50-74 години никога не е било изследвано за колоректален рак през 2021г., според Евростат. Финландия, Холандия и Дания са имали нива на скрининг над 60 процента, докато Сърбия, Черна гора и Унгария са имали проценти под 10 процента.

По-лесно диагностициране

„Да накараме хората да бъдат изследвани за рак работи най-добре, когато им предложим опции за скрининг и след това им позволим да изберат кое е най-доброто за тях“, казва Грейди. Колкото по-рано е поставена диагнозата, толкова по-висок е процентът на оцеляване. Скрининговите тестове могат да открият предракови полипи, което им позволява да бъдат отстранени, преди да се превърнат в рак, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Още: Тютюн, алкохол, затлъстяване: Кое ви поставя в риск от рак на дебелото черво

Ранната диагноза води до процент на преживяемост над 90 процента. Въпреки това, когато ракът мигрира към други части на тялото, този процент пада до 25. „Продължаваме да виждаме по-млади хора да се разболяват от колоректален рак и сега това е третият най-често срещан при хора под 50-годишна възраст“, казва Грейди. „Наличието на кръвен тест, който хората да правят по време на рутинни посещения при лекар, може да бъде възможност да помогнем на повече хора да бъдат прегледани“, добавя той.

*Проучването може да прочетете: тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com