Опасен ли е рентгенът за здравето?

21983
Опасен ли е рентгенът за здравето?
Снимка: iStock/Guliver

Лекарите често се питат дали рентгеновите лъчи са опасни. Обикновено те отговарят, че е възможно да се навреди, ако назначаването на изследването е дадено без медицински показания.

В съвременната рентгенова техника дозата на радиация е много по-ниска. Но в тази техника няма концепция за "максимално възможна доза радиация", тъй като изображенията винаги се правят стриктно според установените медицински изисквания. Ето защо, ако животът на човек е поставен на кантар, тогава процедурата трябва да се прави толкова пъти, колкото изисква лечението.

Рентгенова снимка: как да не навредите на здравето си?

Медицината отбелязва, че можете да се предпазите от рентгена със защитен екран. В това качество могат да действат „престилка“ за корема, „яка“ за врата, „пола“ за защита на коремната кухина и гениталиите и „шапка“ за главата. Всички тези защитни екрани имат твърд оловен слой.

В ранна детеродна възраст експертите препоръчват защита на гениталиите и коремната кухина от облъчване, тъй като най-големият отрицателен ефект на устройството се отразява в зародишните клетки и кръвта.

Особено внимание трябва да се обърне на децата. Техният защитен екран трябва да покрива цялото тяло, оставяйки само изследваната област.

Рентгеновите лъчи правят изследването доста информативно и ви позволяват да наблюдавате реакцията на тялото към лечението в динамика. Лекарите не препоръчват да се правят няколко рентгенови изследвания за 1 ден (например допълнителна флуорография или мамография). Важно е и пациентът да има паспорт за радиация, където рентгенологът вписва датите на изследването и получените дози.

Вредна ли е рентгеновата снимка на белите дробове?

Безопасна доза радиация за рентгенови лъчи

Радиоактивното лъчение въздейства на човека през цялото време и в малки дози не му вреди. Невъзможно е да се избегне влиянието му, тъй като цялата повърхност на Земята е изложена на облъчване от Космоса, а част от естествените радионуклиди са във външната среда (земна кора, вода, въздух). Дозите радиация, погълната от тялото, се измерват в милисиверти (mSv). Естественият радиационен фон е приблизително 2 mSv годишно.

За безопасността на рентгеновите изследвания, максимално допустимата доза радиация на година (MPD) е определена на 100 mSv годишно. Това е максимално допустимото количество радиационни дози, получени годишно, което няма да навреди на човешкото здраве.

При рентгенова снимка на гръдната област (OHC) човек получава само 0,1 mSv, рентгенова снимка на тазобедрените стави - 1,47 mSv, което е много по-малко от допустимото ниво. При спондилография (т.нар. картина на гърба) дозата на облъчване е 1,5 mSv. С флуороскопия на гръдния кош (метод за лъчева диагностика, който позволява наблюдение в реално време на състоянието на тъканите и костните структури на гръдния кош), пациентът получава 1,4 mSv за 1 минута от изследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com