Оплешивяването при по-млади мъже може да е знак за проблем със сърцето

5834
Оплешивяването при по-млади мъже може да е знак за проблем със сърцето
Снимка: БГНЕС

Ранното оплешивяване при мъже, по-млади от 40 години, може да говори за предразположение към сърдечно-съдови заболявания. Такива изводи правят европейски медици, които представиха резултати от своите изследвания на конференция на кардиолозите от Индия в Калкута.

Авторите на разработката са изследвали 790 млади хора с коронарна недостатъчност и 1270 здрави хора в контролна група. Те изучили връзката между кардиограмите, ехографските им изследвания, кръвната картина и окосмяването на главата.

Плешивостта е признак за сърдечно заболяване

Сърдечно-съдово заболяване може да бъде предсказано от плешивостта, показва ново изследване на датски учени от Университета на Копенха...

Оказало се, че младите мъже със сърдечно заболяване оплешивяват по-често отколкото представителите на контролната група – съответно 49% и 27%, пише БГНЕС.

Разликата се оказала още по-голяма в случай на преждевременно побеляване на косата – то присъствали при половината участници в изследването със заболявания, докато в контролната група побеляване било констатирано при 30%.

Предполагаемата причина за съществуването на такава взаимна връзка може да бъде природата на биологичното стареене. Това означава, че процесите на стареене при някои пациенти може да стартират по-рано и да протичат по-бързо. Това може да се отрази на състоянието на косата, казва един от авторите на изследването Кемал Шарма.

Медиците препоръчват на мъжете с преждевременно оплешивяване или побеляване да обърнат внимание на състоянието на сърдечно-съдовата система и да се замислят за изменение на начина си на живот като предпочитат здравословното хранене и избягват стреса и вредните навици.

Плешивите мъже са заплашени от рак на простатата

Ново изследване показа, че плешивите мъже са по-застрашени от рак на простатата. Мъжете, които се подлагат на биопсия на простатата, е...

Коронарната недостатъчност е състояние, при което се намалява или спира коронарното кръвообращение. Заради това сърцето не получава достатъчно хранителни вещества и кислород. Това състояние е най-разпространеното проявление на исхемична болест на сърцето. Коронарната недостатъчност може да доведе до инфаркт и внезапно спиране на сърцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com