Откриха, че болестта на Алцхаймер може да бъде забелязана в очите

6996
Откриха, че болестта на Алцхаймер може да бъде забелязана в очите
Снимка: iStock

През последните години новаторски изследвания разкриха изненадваща връзка между болестта на Алцхаймер и очите. Това неочаквано откритие има потенциала да промени начина, по който откриваме и диагностицираме това опустошително неврологично заболяване, като даде нова надежда и възможности за ранна намеса и лечение.

Традиционно болестта на Алцхаймер се диагностицира чрез когнитивни оценки и техники за изобразяване на мозъка. Сега обаче изследователите са установили, че очите могат да дадат ценна информация за наличието и развитието на болестта на Алцхаймер. Очите, често наричани "прозорци към душата", могат да служат и като прозорци към здравето на мозъка.

Този нощен симптом на Алцхаймер се появява само при жените

Връзката между болестта на Алцхаймер и очите се крие в тънкия слой тъкан в задната част на окото, известен като ретина. Ретината съдържа мрежа от кръвоносни съдове, които отразяват цялостното състояние на кръвоносните съдове в организма. Проучванията показват, че промените в кръвоносните съдове на ретината могат да отразяват подобни промени в кръвоносните съдове на мозъка. При хората с болестта на Алцхаймер тези кръвоносни съдове на ретината показват характерни промени, които могат да предшестват когнитивните симптоми.

Едно от най-обещаващите постижения е използването на съвременни технологии за визуализация, като например оптична кохерентна томография (ОКТ), за заснемане на изображения на ретината с висока разделителна способност. Тази неинвазивна и бърза процедура позволява на изследователите да изследват дебелината на слоя нервни влакна на ретината, наред с други характеристики. Учените са забелязали, че хората с болестта на Алцхаймер са склонни да имат по-тънка ретина, което предполага потенциален биомаркер за болестта.

Последиците от това откритие са мащабни. Ранното откриване на болестта на Алцхаймер е от решаващо значение за прилагането на интервенции, които биха могли да забавят или дори да спрат нейното развитие. Чрез изследване на очите здравните специалисти може да са в състояние да идентифицират признаците на болестта на Алцхаймер много преди когнитивните симптоми да се проявят. Това ранно откриване може да отвори вратата към по-ефективно лечение, което да позволи на хората да поддържат по-високо качество на живот за по-дълго време.

Откриха как умират мозъчните клетки при болестта на Алцхаймер

Освен това този пробив може значително да намали разходите и инвазивността на диагностицирането на болестта на Алцхаймер. Настоящите методи за диагностика често включват обширни когнитивни тестове, невроизображения и понякога дори инвазивни процедури. От друга страна, очните прегледи са рутинни, евтини и широко достъпни. Тази достъпност би могла да демократизира диагностиката на болестта на Алцхаймер, като направи по-възможно хората от различни социално-икономически среди да получат навременна и точна оценка.

Макар че връзката между болестта на Алцхаймер и очите все още се проучва, потенциалните последици не са нищо друго, освен трансформиращи. Това откритие не само дава нов поглед върху болестта, но и подчертава значението на интердисциплинарните изследвания за разгадаване на тайните на сложните неврологични заболявания. Тъй като учените продължават да изследват очите като инструмент за диагностика на болестта на Алцхаймер, бъдещето може да донесе безпрецедентен напредък в ранното откриване, лечението и в крайна сметка в търсенето на лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com