Откриха гените на шизофренията

13584
Откриха гените на шизофренията
Този пробив може да позволи по-добра диагностика и лечение на заболяването

Учени са открили гените, които са най-отговорни за шизофренията, пробив, който според тях ще позволи по-добра диагностика и лечение на заболяването.

Учените, чието изследване включвало информация от хиляди болни от шизофрения пациенти, съобщиха, че са открити стотици гени, които могат да покажат кои хора са най-изложени на опасност, предаде БГНЕС.

"Открихме генетичния код на шизофренията, като намерихме много от замесените гени и как те работят заедно, за да предизвикат заболяването", заяви авторът на изследването Александър Никулеску от Медицинския университет на Индиана в Индианополис.

"Чрез по-доброто разбиране на генетичната и биологическата база на заболяването можем да разработим по-добри изследвания и по-добро лечение", допълни той. Тези изследвания могат да бъдат използвани, за да се определи дали децата в дадено семейство с шизофреник са изложени на опасност от развиване на заболяването, заяви Никулеску.

"Ако се установи, че те са изложени на по-висок риск, ще бъдат следени по-внимателно от лекарите, ще им бъде казано да избягват стреса, алкохола и лекарствата, да бъдат лекувани от рано чрез консултации, хранителни добавки (като капсули с омега -3 мастни киселини) и дори антипсихотични лекарства, за да се предотврати пълното развитие на заболяването", изтъкна той.

Болните от шизофрения обикновено чуват гласове, които не са реални, склонни са към параноя и страдат от разстройство на говора и мисленето. Заболяването засяга около един на всеки сто души в света.

Редактор: Десислава Симова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com