Овчата кожа е тайното оръжие срещу заболяванията на белите дробове

78883
Овчата кожа е тайното оръжие срещу заболяванията на белите дробове
Снимка: Thinkstock

Германски учени от Мюнхенския изследователски център "Хелмхолц" са открили необичаен начин за намаляване на риска от астма и други белодробни заболявания. Те съветват стандартните детски завивки да бъдат заменени с овчи кожи, съобщи в."Дейли мейл".

Децата, спали на животинските кожи през първите три месеца от живота си, на 10 години по-рядко боледуват от астма или алергии. Според експертите, микробите, които се намират в овчите кожи, позволяват да се предпази организмът от болести, като укрепват имунната система. Това е поредното потвърждение на т.нар.хигиенна хипотеза. Според нея съвременното стерилно общество нанася вреди на имунитета, правейки хората беззащитни.

Лекарства срещу астма потискат растежа на децата

Кортикостероидите, които децата астматици вдишват посредством инхалатори, могат да потиснат растежа им, сочи анализът на резултатите от...

По тази причина родителите не трябва да се тревожат, ако децата им вдигат храна от пода, ако в дома се гледат кучета или във фамилията е прието близките да се целуват. А най-полезно е да се излиза за по-дълго време извън града. В рамките на изследването учените са проследили здравословното състояние на 2441 деца до навършването на 10-годишна възраст.

55% от всички малчугани са спали на овчи кожи. Това е намалило риска от астма и други белодробни заболявания със 79% на 6-годишна възраст. А на 10-годишна той е спадал с 41 процента.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com