Пародонтоза: започва незабелязано, но убива

14795
Пародонтоза: започва незабелязано, но убива
Снимка: Rafael Juárez / Pixabay

Пародонтитът представлява заболяване, което води до атрофия на венците и прогресивно разрушава основата, върху която се крепят зъбите в устната кухина. Обикновено то е придружено и от други възпалителни процеси.

Бактериите се разнасят из целия организъм

Приблизително 35 млн. души в Германия са засегнати от пародонтит, като броят на нерегистрираните случаи вероятно е много по-голям, тъй като хроничното възпаление на устната кухина често се диагностицира твърде късно. А бактериите се разпространяват в организма чрез кръвния поток.

Опасностите, които крие хроничният пародонтит, не бива да се подценяват, коментира пред ZDF проф. Никол Арвайлер, директорка на катедрата по пародонтология в университета в Марбург. Тя обяснява следното: "В пародонталните джобове има множество бактерии, както и многобройни възпалителни вещества - токсини, които тези бактерии произвеждат. Те се разпространяват чрез кръвния поток из целия организъм."

Ако разрушаването на пародонта (околозъбните тъкани) не се лекува, заплахата от загуба на зъби далеч не е единственият риск. Хроничното възпаление на устната кухина може да доведе до тежки последици за целия организъм.

Опасност за сърдечните клапи

Съществуват индикации, че пародонтитът води до риск от бактериална инфекция на сърдечните клапи. Една от възможните последици е миокардитът. Повишава се и рискът от инфаркт или инсулт, обяснява още експертката, цитирана от германската обществена медия.

Всички знаят, че тютюнопушенето увеличава възможността за сърдечносъдовите заболявания, както и инсултите, посочва тя. "Но пародонтитът със сигурност е на равна нога с него. Той представлява също толкова голяма опасност", категорична е проф. д-р Арвайлер.

Риск от тежък ревматизъм и високо кръвно налягане

В допълнение към сърдечносъдовите заболявания, хроничното възпаление на устната кухина увеличава риска от тежко протичане на хронични респираторни заболявания, ревматизъм, остеопороза и високо кръвно налягане, посочва още публикацията на ZDF. Експертите обсъждат и темата за възможното влияние на пародонтозата върху появата на деменция и болестта на Паркинсон. А възможните връзки с диабета са особено добре научно документирани.

Често пъти възпалението не предизвиква болка

Много от засегнатите може дори да не знаят, че имат пародонтит, въпреки че възпалението в устната им кухина е вече факт. За разлика от кариеса, заболяването в началото не предизвиква болки. Точно поради това то твърде често остава незабелязано, защото е скрито в джобовете на венците и се диагностицира късно. За да се разпознае, е необходимо цялостно изследване на венците. Проф. Никол Арвайлер обръща внимание и върху липсата на достатъчно осведоменост за този проблем.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com