Пасивното пушене влошава съня и носи 21% по-голям риск от инсулт

1175
Пасивното пушене влошава съня и носи 21% по-голям риск от инсулт
Снимка: https://www.shutterstock.com/

Да спрете дима от цигарите е грижа и за хората около вас, съветват учените

Не само пушачите страдат от вредния си навик, цигарите могат да увредят сериозно и здравето на околните. Пасивните пушачи също са изложени на рискове, заради поглъщането на вторичния цигарен дим, за който е известно, че съдържа хиляди вещества, голяма част от тях токсични. Две различни проучвания през последните седмици разкриват повече за тези рискове.

Според China Kadoorie Biobank (CKB)  непушачите, които са изложени на тютюнев дим ежедневно, са изправени пред по-голям с 21% риск от инсулт, отколкото тези, около които не се пуши. Изследването е проведено сред 30 456 души, които са били проследявани чрез системата за наблюдение на болестите в Китай в продължение на 10 години. Анализите на подгрупите разкриват също, че ежедневното излагане на тютюнев дим е по-рисково за жените, неработещите и хората, които често пият чай.

Необходими са проактивни стратегии за контрол на тютюнопушенето, за да се намали рискът от исхемичен инсулт при непушачите“, посочват авторите на проучването.

Друго изследване в страната пък открива връзка между  безсънието при хипертониците и пасивното пушене. Нашето проучване показва, че експозицията на пасивно тютюнопушене при хипертоници е свързана с лошо качество на съня и различни характеристики на качеството на съня“, сочат резултатите от проучването, проведено сред 1427 пациенти. Според учените, тези констатации подчертават необходимостта от засилване на усилията за контрол на тютюнопушенето, особено за лицата с хронични заболявания, за да се опази общественото здраве.

Причината за вредата от тютюнопушенето е именно в дима, който се образува при горенето. При процеса са горене се образуват близо 6000 химични вещества, голяма част от които токсични за пушачите, но и за околните.  Затова и забраната за тютюнопушене на обществени места е една от мерките за справяне с вредата върху общественото здраве.

Друг широко използван метод за справяне с нивата на тютюнопушенето и болестите, свързани с тях е използването на бездимните изделия вместо цигари.  Аерозолът, който те образуват съдържа в пъти по-ниски нива от веществата, които се откриват в тютюневия дим, а час от тях направо отсъстват. Япония, където са разпространени усторойствата с нагряване на тютюн, вече регистрира намален брой хоспитализации. Швеция намали пушенето до 5% с традиционния орален тютюн – снус и е страната с най-малко болни от рак на белия дроб. Добри резултати отчита и Великобритания, където електронните цигари са най-успешният метод за отказ от тютюнопушенето, в резултат на което нивата на пушачите на Острова спадат с 12% в последните 2 десетилетия. Намалената вреда на бездимните алтернативи заради липсата на дим и горене се потвърждава и от заключенията на най-авторитетните световни регулатори и здранни агенции.

Електронните цигари са с около 95% по-малко вредни от тютюнопушенето, посочи Агенцията по обществено здраве на Англия в независимия си преглед на доказателствата. Американската агенция по обществено здраве (FDA) също потвърди, че нагряването вместо горене при IQOS „значително намалява производството на вредни и потенциално вредни химикали. Научни изследвания показват, че пълното преминаване от конвенционални цигари към системата IQOS значително намалява излагането на организма ви на вредни или потенциално вредни химикали", посочи един от най-строгите световни регулатори.

Хората пушат заради никотина, но умират от дима. Обществото трябва да приеме, че има определен брой хора, които желаят да консумират никотин и намират удоволствие в това. Винаги ще има част от населението и забраните няма да свършат работа – ситуацията по света го показва“, казва Бернд Майер, професор по фармакология и токсикология в университета в Грац, Австрия.

„Най-добре е да спрете да пушите напълно, но ако не можете, преминете на алтернатива с намалена вреда“, казва и проф. Ан Макнийл от Кралския колеж в Лондон.

Според учените, бездимните алтернативи биха могли да променят ситуацията в общественото здраве в световен мащаб – както за самите пушачи, така и за хората около тях, които се превръщат в пасивни пушачи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com