Подут корем - 2 подправки, с които ще забравите за него

11852
Подут корем - 2 подправки, с които ще забравите за него
Снимка: iStock

Американските диетолози Тина Мариначио и Триста Бест посочиха две подправки, които трябва да включите в диетата си, ако страдате от подут корем. Факт е, че те не само ще направят ястията по-пикантни, но и ще ви помогнат да направите стомаха си плосък. Това ще се случи благодарение на съединения, които са известни със своите противовъзпалителни свойства и ускоряват метаболизма. Куркумата и джинджифилът притежават не само тези полезни свойства.

Подправки за плосък корем

Куркума - тази ярка и слънчева подправка често се добавя към ястия с къри. Съдържа куркумин, който има противовъзпалителни свойства и е антиоксидант. Нейното добавяне към диетата ви ще помогне за намаляване на количеството мазнини в областта на талията. Добавяйте я към мазни ястия - така подправката ще се усвои по-добре.

С тази напитка подутият корем ще остане в миналото

„Пиперинът, алкалоид в черния пипер, също подобрява усвояването, така че добавяйте куркума към яйца, супи и други ястия, към които бихте добавили черен пипер“, обяснява д-р Мариначо.

Ползите от куркумата се засилват от правилната комбинация от подправки. Например веществото пиперин, съдържащо се в черния пипер, значително подобрява усвояването на куркумин - средно с 2000%.

Подправката се препоръчва при сенна хрема, чернодробни заболявания и сърбеж. Някои хора използват куркума срещу киселини. Тя съдържа етерични масла и много полезни вещества: витамини С, К и витамини от група В, желязо, фосфор, долин, йод и калций. В 100 гр от подправка се съдържат 2-7% хранителни минерали, 3-7% етерични масла, 6-8% белтъчини, 60-70% въглехидрати и 3-7% мазнини.

Джинджифилът е познат на мнозина заради своите лечебни свойства тръпчив вкус и аромат. Подобрява храносмилането и намалява обема на корема благодарение на активните съединения - гингерол - успокоява стомашно-чревния тракт, намалява възпалението и облекчава подуването.

Според д-р Триста Бест възпалението и подуването на червата понякога се причиняват от свръхрастеж на бактерии. Джинджифилът в чай или като подправка в ястие убива тези бактерии и ги изчиства от организма.

Този лечебен корен съдържа витамини, минерали и етерични масла. Едно от най-известните свойства на джинджифила е да помага при хранително отравяне, гадене и повръщане. Благодарение на високото съдържание на магнезий се ускорява извеждането на токсините от тялото и се подобрява състоянието на нервната система. Пектините и фибрите също стимулират перисталтиката и активното отделяне на храносмилателни сокове, което намалява образуването на газове и ускорява метаболизма.

Още: Лекар: С тези 2 напитки ще забравите за подутия корем 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com