X
 
 

Проф. Кантарджиев: Коронавирусът умира много бързо от спирт

25385 4
Проф. Кантарджиев: Коронавирусът умира много бързо от спирт
Пробите за коронавирус и на семейството в хасковската болница, за което имаше съмнения за болестта, и на мъжа, който пристигна на Летище Варна със симптоми на грип, са отрицателни.

Мерките за неразпространение на вируса у нас обаче остават засилени, обясни пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Отрицателни са резултатите на тримата българи, изследвани за коронавирус

Днес Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести изследва пробите за наличие на коронавир...

Той каза, че младите не боледуват тежко, но пък разпространяват. По-възрастните хора боледуват тежко. За да се установи болестта трябва да се вземе материал, който да се съхранява на температура от 4 градуса.

Професорът определи като "брилянтна" работата на здравното министерство. Те са пуснали и инструкции какво трябва да правят болниците. Той препоръча да се следи сайта на министерството. Там се дават последите инструкции на СЗО.

"Нещата динамично се променят, получават се нови знания за този вирус, за неговия начин на предаване, инкубационен период и ние за това всеки ден ги качваме на сайта с промените", каза Кантарджиев.

От контакт 90% от хората се разболяват от коронавруса, обясни той. При контакт с вируса до третия ден човек може да не е болен, но да го разпространява.

Пик на грипа се очаква в края на февруари

Рано е да се говори за епидемия от грип. Предвид единичните случаи, които има в големи градове, може би циркулацията на вируса ще започ...

"Още не се знае начинът на разпространение, колко трябва да е близък контактът. Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт", заяви Кантарджиев.

Относно грипната обстановка в страната проф. Кантарджиев обясни, че случаите на заболелите са се увеличили. По негови думи пикът е тази седмица. Досега са боледували децата от 5 до 14-годишна възраст. Последната седмица са боледували до 5-годишни. Грипната инфекция се е изместила в ранна детска възраст.

Actualno.com

Етикети: