Семена от чиа: как влияят на кръвното

21543
Семена от чиа: как влияят на кръвното
Снимка: iStock

Семената от чиа все повече привличат вниманието на учените, но и се превръщат в неизменна част от здравословното хранене. Малките тъмни семена могат да се използват в различни ястия и напитки: от салати, супи и десерти до смутита, сокове и коктейли.

Ползите от тази храна са известн отдавна, има доказателства, че са били използвани от племената на маите и ацтеките. Маите са измислили „име“ за семената, наричайки ги „чиа“, което означава „сила“, съобщава изданието The Health Site.

Въпреки факта, че ползите от тази храна са известни от древността, научните изследвания, които позволиха да се уточнят подробно полезните свойства на продукта, започнаха сравнително наскоро. И тогава се появиха сензационни открития.

Как чиа влияе на кръвното? 

Испанските учени бяха сред първите, които установиха, че семената са невероятно богати на висококачествен протеин, който бързо възстановява мускулите след силова тренировка. Британски учени идентифицираха фибрите в семената, а по-късно установиха, че чиата има абсорбиращи свойства. Консумацията им позволява да почистите тялото си от токсини за кратко време.

Най-добрата зимна закуска - богата на фибри и със страхотен вкус

Учени от Oregon State University са убедени, че семената от чиа съдържат вещества, които фармацевтичните компании биха могли да използват за създаване на лекарства за хипертония и рак.

В процеса на изследване на семената от чиа на молекулярно ниво, те идентифицират 2707 гена, които участват в синтеза на биоактивни пептиди, които имат положителен ефект върху храносмилателните органи, сърдечно-съдовата, ендокринната и нервната система. Биоактивните пептиди укрепват имунната система и имат благоприятен ефект върху цялостното здраве.

Освен това учените от Орегон са установили, че семената от чиа имат противотуморни и антихипертензивни свойства. Те са убедени, че ако бъдат подсилени чрез селекция, могат да се използват за създаване на лекарства за рак и хипертония.

Сто грама чиа съдържат 7,7 мг желязо. Яденето на семена всеки ден може да доведе нивата на хемоглобина ви до здравословно ниво. Този момент също е важно да се вземе предвид, когато се изучава колко полезни са семената от чиа за жените: повечето бременни жени имат нисък хемоглобин, тъй като консумацията му от тялото е няколко пъти по-висока от приема на желязо в тялото.

Семената от чиа са богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини, които са важни за цялото тяло. Омега-3 предотвратява възпалението, укрепва стените на кръвоносните съдове, възстановява хормоналните нива и подобряват зрението.

Чиата съдържа 631 мг калций на 100 г. Поради това продуктът се препоръчва за хора с проблеми на опорно-двигателния апарат и проблеми със зъбите.

8-те най-добри закуски с високо съдържание на фибри за хора с диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com