Справи се сам срещу болките в гърба

14199
Справи се сам срещу болките в гърба
Снимка: iStock/Guliver

Болката на гръбначния стълб се отнася до областта под 12 ребро и над задните части. Обикновено го наричаме болки в гърба. В зависимост от това какви са болките, той може да ни информира за различни заболявания. Травми, пренапрежение или дегенеративни промени - причините за болки в гърба  могат да бъдат поне няколко.

Различаваме няколко вида болка - произтичащи от различни източници на проблема. Те включват:

МЕХАНИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Имаме проблеми в гърба, защото например прекаляваме с физическата активност. В по-голямата част от случаите той идва от напрежението на параспиналните мускули и тяхното претоварване и преминава след почивка. Често това се случва и поради пренасяне на тежки предмети и по грешен начин. 

ВЪЗПАЛЕНИЕ

Острата болка може да е резултат от хронично възпаление, като анкилозиращ спондилит. Те от своя страна често са резултат от подценяване на болката в гръбначния стълб, неговото увреждане, мускулно претоварване и т.н.  

ДЕГЕНЕРАЦИЯ

Дегенерациите са всякакви аномалии в хрущяла и костите. Те могат да предизвикат натиск върху нервите.

ВРОДЕНИ АНОМАЛИИ

Баба ми сподели как да се справя с болките в гърба и врата само с една съставка от кухнята. Няма да повярвате коя е тя!

Едва ли има човек, който никога до сега да не се е сблъсквал с болки в гърба и врата. Дори бихме казали, че това е едно от най-неприятн...

Те включват аномалии в структурата на гръбначния стълб, водещи до дефекти на стойката. В резултат на това възникват неравномерни натоварвания на гръбначния стълб, а след това - до появата на болка.

НЕПРАВИЛНА СТОЙКА

Болката в гърба може да е резултат и от неправилна хигиена на работа в седнало положение и неправилна стойка. Неергономични условия на работа, неудобен стол, твърде нисък или твърде висок монитор, без почивки - всичко това влияе върху състоянието на гърба ни.

УПРАЖНЕНИЯ ЗА БОЛКИ В ГЪРБА

Рецептата за болка е умерена физическа активност, насочена към укрепване на дълбоките мускули (така наречените постурални мускули, които включват напречния коремен мускул, многосекционния мускул, диафрагмата и мускулите на тазовото дъно). Те трябва да образуват здрав корсет, който поддържа прешлените. За да коригирате набора от упражнения за болния гръбначен стълб, си струва да се консултирате с физиотерапевт или да започнете обучение под наблюдението на специалист, който ще вземе предвид нашите ограничения.

4 начина да се отървете от болки в кръста без лекарства

Хроничната болка често е изтощителна. Но медицинското лечение в повечето случаи не носи облекчение.  Американски учени са установ...

Нежната, независима дейност у дома също дава добри резултати. Най-популярните и ефективни упражнения за болка в лумбалния гръбнак включват:

Котешки гръб - заемете позицията коленичил с подпряни ръце. Коленете и стъпалата са на ширината на бедрата, ръцете на ширината на раменете. Избутваме гръбнака нагоре и едновременно с това привеждаме брадичката към гърдите. След няколко секунди се връщаме в изходна позиция. Така правите 4-5 серии по 15-20 повторения.

Детска поза - седнете с дупето на петите си. Поставяме ръцете си възможно най-пред себе си. Правете наклон напред и притискайте  гърдите си към пода.  

Описаните упражнения за болки в гърба ви позволяват да увеличите обхвата на движение на тялото и неговата гъвкавост чрез разтягане. В същото време те могат да донесат временно облекчение. Не забравяйте, че дори 15 минути от такава нискоинтензивна дейност на ден ще ви накарат скоро да забележите подобрение.

Нека се погрижим предварително за гърба си, за да не доведем до ситуация в която единственото решение е операцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com