Тестове предсказват риска от деменция при по-възрастните жени с години напред

4479
Тестове предсказват риска от деменция при по-възрастните жени с години напред
Снимка: iStock

Деменцията е мозъчно заболяване, което засяга около 55 милиона души по света и се характеризира със загуба на когнитивни функции като памет и мислене.

Класическите ранни когнитивни симптоми на деменцията - като изгубване на ценни предмети, забравяне на имена и затруднено планиране - могат да се появят бавно с течение на времето.

Но има и други, по-забележими промени в организма, които корелират с риска от деменция и могат да бъдат забелязани повече от десетилетие преди поставянето на диагнозата. 
Неотдавнашни изследвания установиха, че затрудненията със слуха могат да бъдат предупредителен знак за деменция, който се появява години преди другите симптоми на болестта.
Проучване, проведено от австралийски изследователи, показва, че измерването на силата на захвата и подвижността са два потенциално полезни и лесни начина за определяне на риска от деменция при по-възрастни жени.

В проучването около 1 200 жени на възраст над 70 години са тествани за сила на захвата с ръчен динамометър и за подвижност с тест за време за ставане и тръгване, при който лицето става от стол, изминава 3 метра, обръща се и се връща на стола.

Здравето на участничките е проследено с помощта на свързани здравни досиета през следващите 14,5 години. През това време близо 17% от жените са били хоспитализирани с деменция или са починали поради причина, свързана с деменция.

Въпреки че наблюдателното проучване не може да покаже причинно-следствена връзка, изследователите откриват чиста, линейна зависимост между физическата сила и подвижността и случаите на деменция, настъпили повече от десетилетие по-късно.

Жените, които попадат в най-ниския сегмент по отношение на силата на захвата или подвижността, са повече от два пъти по-застрашени от хоспитализация или смърт от деменция по-късно през живота си в сравнение с жените в горния сегмент.

Жените с най-рязък спад в показателите за сила на захвата и за придвижване в продължение на пет години са били изложени на най-висок риск от деменция.

Тези тенденции са независими от други рискови фактори, като генетично предразположение към болестта на Алцхаймер, вид деменция, и рискови показатели за сърдечносъдови заболявания, които са били измерени в началото на проучването.

Спадът на неврологичните функции, характерен за деменцията, може да има когнитивен и двигателен компонент. Силата на захвата може да бъде заместител на сърдечносъдовите заболявания, възпаленията и слабостта - известни рискови фактори за деменция.

Очаква се до 2050 г. броят на хората, страдащи от деменция, да нарасне до 152 млн. души в световен мащаб, като разходите за това се оценяват на 1 трилион щатски долара.

Може би е възможно да се промени тази негативна тенденция. Според доклад на The Lancet за 2020 г. водещите рискови фактори за деменция, които могат да бъдат предотвратени, са липсата на физическа активност, слабите социални контакти, по-слабото образование в началото на живота, хипертонията, диабетът, увреждането на слуха, тютюнопушенето, затлъстяването, депресията, прекомерната консумация на алкохол, мозъчните травми и замърсяването на въздуха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com