Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ средства за пречистване на белите дробове на бивши пушачи

16 май 2021, 11:23 часа

Въпросът, който всеки бивш пушач си задава, е как да изчисти белите си дробове от пагубното влияние на никотина.

След отказа от тютюнопушене, никотинът и въглеродният окис стартират отделянето си от тялото в рамките на 48 часа. Постепенно белите дробове започват да се възстановяват. Но в случая е добре да им помогнете с подходящите средства.

Приемането на витамини винаги е добра идея, но то трябва да е съгласувано с вашия лекар. Добре е да включите в режима си билкови препарати на основата на риган.

Задължителна е и консумацията на храни, които ще помогнат за прочистването на токсините. Особено важни са антиоксидантните храни. В действителност в цигарения дим се съдържат високи дози окислители, които след отлагането си върху белите дробове могат да причинят възпаление.

Следователно, за да функционират нормално белите дробове, необходимо е да консумирате антиоксиданти, които се намират в много храни. Препоръчва се те да станат част от менюто не само на бившите пушачи, но и за всички, които често страдат от бронхит и инфекции.

Ето кои са топ продуктите, които всеки бивш пушач задължително трябва да включи в менюто си. 

Джинджифил

Джинджифилът е в състояние да премахне токсините от химически, радиационен и хранителен произход от тялото.

Царевица  

Тя съдържа уникалното вещество, наречено бета-криптоксантин, което е известно със способността си да „изхвърля“ токсините.

Чесън

Чесънът е най-мощният природен антибиотик и антиоксидант. Веществото алицин, което влиза в състава му, е способно да втечни токсичната слуз от дробовете и да я отстрани от тялото.

Цитрусови плодове

Лимоните, портокалите и мандарините са богати на криптоксантин и витамин С, който е мощен антиоксидант.

Лук

Благодарение на веществото кверцетин в състава си, лукът често се включва в антивирусната диета. За профилактика на белодробни заболявания консумацията му е задължителна.

Плодове

Плодовете съдържат огромно количество антиоксиданти. Наблегнете най-вече на тези в тъмен цвят.

Бял чай

Благодарение на антиоксидантните полифеноли в белия чай, консумацията му води до значително изчистване на токсините от белите дробове. Важно е единствено чаят да е качествен.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес