Това са първите симптоми, ако имате цироза на черния дроб – ето кои са те

37860
Това са първите симптоми, ако имате цироза на черния дроб – ето кои са те
Снимка: iStock/Guliver

Масово неспециалистите считат, че цирозата на черния дроб е резултат само от злоупотребата с алкохол. Животозастрашаващото заболяване обаче може да порази пациенти, невкусвали алкохол. Сред причините за развитието му са и други фактори, които не са свързани със злоупотреба на спиртни напитки – недиагностициран и неконтролиран хепатит, неалкохолна мастна чернодробна болест и други.

Това налага пациентите да обръщат внимание на чернодробното си здраве, дори да са пълни въздържатели. Заболяването чернодробна цироза, едно от най-тежките, които поразяват този жизненоважен орган, е опасно и животозастрашаващо, изисква незабавна медицинска консултация и предприемане на мерки за забавяне на развитието и повишаване на качеството на живот на пациентите.

Болестта е опасна и защото първите симптоми на цироза на черния дроб се появяват едва когато значителна част от чернодробните клетки е заменена със съединително-тъканни клетки, а това е твърде късен етап, на който пациентите не разпознават симптомите и все още не търсят медицинска помощ, а реално черният дроб вече не функционира правилно – не съумява на пречисти кръвта и токсините.

Всяко забавяне в диагностиката и лечението по отношение на черния дроб може да е фатално, поради което разпознаването на първите симптоми на цироза на черния дроб е от ключово значение за дългосрочната прогноза за пациента. В случай на напреднала цироза решението е чернодробна трансплантация, но подходящите донори се откриват трудно. Без подобна трансплантация обаче краят е фатален.

Кои са първите симптоми при цироза на черния дроб?

Първите симптоми, които са по-ясно изразени и осезаеми за пациента, се проявяват твърде късно, когато е загубено ценно време. Те обаче са неспецифични, което бави и затруднява още повече поставянето на диагноза и насочването на специалиста именно към черния дроб. Сред най-първите и неспецифични симптоми са:

  • отслабване,
  • намален апетит,
  • гадене и/или повръщане,
  • умора,
  • болка в горната част на корема и др.

Учени: Тези симптоми на цироза често се бъркат с други заболявания

Тези симптоми се припокриват със симптомите на десетки и дори стотици заболявания, което прави диагностиката трудна, а късната диагноза значително намалява шансовете за успешна поддържаща или лечебна терапия за пациента.

Ако заболяването бъде разпознато, диагностицирано и лекувано своевременно, то може да стане компенсирано и да се осигури по-качествен и дълъг живот на засегнатите. При проява на първите симптоми на цироза на черния дроб то все още е компенсирано и на този етап може да се лекува пациентът.

Премине ли цирозата в декомпенсирана, тежките симптоми са факт и те не само насочват специалиста към поставяне на диагноза, но и лечението е скъпо, по-трудно и дори невъзможно – тоест въпреки него пациентите все пак стигат до леталния изход освен ако не са трансплантирани. В някои от случаите е възможно напредналата и декомпенсирана цироза да се приведе от медицинските специалисти в компенсирана, поради което всяка консултация си заслужава.

Известно е, че средната преживяемост на компенсирана цироза е над 12-15 години, докато тази при декомпенсираната се брои на пръстите на едната ви ръка. Разликата е значима, а поддържането на черния ви дроб, макар да е заболял – е възможно.

Кои са по-специфичните симптоми на чернодробна цироза?

Докато първите симптоми при цироза на черния дроб са неспецифични, то по-късните симптоми, които не може да игнорирате, са изключително ярки и са характерни именно за чернодробни проблеми. Сред тях са:

-          промяна в цвета на урината – тя потъмнява,

-          събиране на течност в коремната кухина,

-          оцветяване в жълт цвят на лигавицата и кожата,

-          оточни крака,

-          повръщане на кръв,

-          тъмни до черни изпражнения,

-          сърбежи по кожата, за които не се открива алергична или друга по-банална причина и др.

Тези симптоми издават, че черният дроб е на ръба на цироза

Как да се предпазите от цироза на черния дроб?

Явно е, че е по-лесно да откриете и последвате подходящи методи за превенция, отколкото да лекувате цирозата. За да предпазите черния си дроб – този толкова жизненоважен орган, спазвайте следните препоръки:

-          Откажете се от алкохола или поне сведете консумацията му до минимум. Вярно е, че изминават години, преди да погубите черния си дроб с алкохол, но е по-добре да не пробвате колко точно са те.

-          Профилактичните прегледи не са загуба на време – не ги пропускайте.

-          Коментирайте с личния си лекар всякакви симптоми и здравословни проблеми, които  ви притесняват. За вас може да са незначителни като неспециалист, но за лекаря да са червен флаг, че имате проблеми с черния дроб.

-          Не се самолекувайте и не приемайте безразборно лекарства. Колкото по-малко медикаменти използвате, толкова по-добре за черния ви дроб. Някои лекарства са токсични за него и причиняват непоправими щети.

-          Пазете се от хепатит. Употребата на предпазни средства по време на полов акт, избягването на контакт с чужда кръв, хигиената и други дребни неща, които може да направите за здравето си, са кратък път към превенция и на чернодробната цироза.

-          Внимавайте и с какво се храните. Черният дроб може да затлъстее опасно при това, без да сте вкусили алкохол. Съставете правилно меню с вашия специалист и го следвайте стриктно.

-          Водете здравословен, активен и пълноценен начин на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com