Този знак на челото издава по-висок риск от смърт заради сърдечни заболявания

6478
Този знак на челото издава по-висок риск от смърт заради сърдечни заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Един знак на челото издава по-висок риск от смърт поради сърдечни заболявания. Тази особеност е забелязана от кардиолози, които провеждат изследването в продължение на 20 години. Оксана Драпкина, академик на Руската академия на науките, директор на Националния изследователски център за терапия и превантивна медицина на Министерството на здравеопазването, коментира резултатите от проучването, представени на конгреса на Европейското дружество по кардиология.

В продължение на 20 години са  били наблюдавани 3,2 хиляди здрави хора на възраст от 32 до 62 години към момента на началото на изследването. И накрая учените стигат до интересен извод: по броя и дълбочината на бръчките на челото, нехарактерни за възрастта, може да се съди за риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания - тези, които имат повече от тях и са по-дълбоки, са с по-висок риск.

Бръчките на челото и по-висок риск от смърт поради сърдечни заболявания

Според Оксана Драпкина, участниците в експеримента са получили точки в зависимост от броя и дълбочината на бръчките на челото - от 0 (без бръчки) до 3 (много дълбоки бръчки). За 20 години 233 участници са починали от различни причини, от които 15,2% са имали 2-3 точки; 6,6 % - 1 точка, а 2,1% са нямали бръчки. 

Хората от тази кръвна група са с най-висок риск от сърдечни заболявания

„Авторите на проучването установиха, че хората с бръчки, класифицирани като 1, имат по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания, отколкото участниците без бръчки. Хората с бръчки от точки 2 и 3 са имали почти 10 пъти по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, отколкото участниците без бръчки - дори след коригиране на фактори като възраст, пол, образование, тютюнопушене, кръвно налягане, сърдечна честота, диабет и нива на липидите", споделя експертът.

Според експерти тази картина може да е свързана с оксидативния стрес, който участва както в стареенето на кожата, така и в развитието на атеросклероза. "Освен това кръвоносните съдове в челото са толкова малки, че могат да бъдат по-податливи на образуване на плака. Това означава, че бръчките може да са ранен признак на съдово стареене“, добави Оксана Драпкина.

 

Междувременно, както предупреждават изследователите, при оценката на сърдечно-съдовия риск не трябва да разчитате единствено на наличието или отсъствието на бръчки по челото. По-точни методи все още са измерването на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Още: Тези проблеми с кожата издават сърдечни заболявания

Също така експертите съветват да се обърне внимание на 3 показателя:

  • Инсулин - колкото по-ниско е нивото му, толкова по-висока е чувствителността към него, ако няма диабет. Високата чувствителност към инсулин е свойство на младия организъм. Оптималните стойности са 5 µU/ml и по-ниски.
  • Гликиран хемоглобин - той отразява средната концентрация на глюкоза в кръвта през последните три месеца. Колкото по-ниско е нивото в нормалните граници, толкова по-добре (норма - от 4,8% до 5,9%).
  • Високочувствителен С-реактивен протеин (CRP) - този показател отразява процесите на системно небактериално възпаление, което се основава на процеса на стареене. Колкото по-висок е този показател, толкова по-високо е нивото на биологично стареене на биохимично ниво. Колкото по-нисък е, толкова по-добре.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com