Трагично: Две деца се нуждаят от нов бъбрек, майка им може да е донор, но кое да спаси?

4895
Трагично: Две деца се нуждаят от нов бъбрек, майка им може да е донор, но кое да спаси?
Снимка: УМБАЛ Бургас

Дилемата на Сара Бингам е тази, пред която никой родител не би искал да се изправи, пише БГНЕС.

48-годишната жена е майка на две деца - Ной на 20 години и Ариел на 16 години, които са изправени пред едно и също медицинско състояние: нефронофтиза. Това е генетично заболяване, което причинява възпаление и образуване на цикатрикси в бъбреците и през последните месеци са се влошили. И двамата са стигнали до точката, в която се нуждаят от бъбречна трансплантация. Сара Бингам е съвместима с децата си, но не и съпругът ѝ Дарил, съобщава BBC.

Сърце за трансплантация оцеля при катастрофа на хеликоптер

Донорско сърце преодоля падането на медицински хеликоптер на площадката пред болницата и на лекаря, който го носеше в контейнера, съобщ...

"Бях готова да дам на дъщеря си бъбрек, но след това синът ми изпадна в състояние на бъбречна недостатъчност и също се нуждае от бъбрек. Очевидно имам само един, който мога да даря", казва жената със загриженост.

"Бъбречните медицински екипи не ви притискат да вземете решение, защото се излагате на риск, като дарите бъбрек. Трябва да вземете това решение сами", обяснява жената от Хексам, който се намира в северната част на Англия.

Драмата за семейство Бингам започва през 2016 г., когато Ариел започна да се чувства постоянно уморена. Нейната умора първоначално смятат, че се дължи на стреса от училищните изпити, но тестовете в болницата "Кралица Виктория" установяват, че тя има нефронофтиза. Тестовете показват и, че Сара Бингам е съвместим донор за дъщеря си Ариел за трансплантация.

Но през 2019 г. синът ѝ Ной също се разболява и е диагностициран със същото заболяване. Той е стабилен, но ще трябва да напълнее, за да се подложи на трансплантация.

"Очевидно, като майка, когато имаш две деца, които се нуждаят от трансплантация на бъбрек и се надяваш да дадеш бъбрека си на едното, а изведнъж и другото се нуждае от такъв, изпадаш в страшна дилема", казва Бингъм.

На смъртно легло донор спаси живота на трима души

Лекарските екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и Университетска болница "Лозенец" дадоха възможност за по-добър живот на трима наш...

Синът ѝ е "много зле", но редовно е на диализа и засега е в стабилно състояние. Бъбречната функция на дъщеря ѝ "се е влошила най-много през последната година“ и вероятно тя първо ще се нуждае от трансплантация. Двойката има още един син, Каспър, на 12 години, който се тества за болестта.

Професор Джон Сайер, специалист по бъбречни грижи в болница "Фрийман" в Нюкасъл, който лекува Ной, каза, че нефронофтизата засяга около един на 100 000 души.

"Ясно е, че има дилема, тъй като има недостиг на донори за пациенти, които се нуждаят от бъбречна трансплантация. Но самата бъбречна недостатъчност не е рядкост", обяснява експертът.

Времето за изчакване за трансплантация е средно три години, казва Сайер, така че пациентите често са изправени пред "уморителна и плашеща" ситуация.

Една надежда за семейството е, че двама приятели на двойката, които са съвместими с Ной, могат да бъдат дарители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Кога трябва да се тревожим за ниския холестерол

Какво показва изтръпването на ръцете за здравето ви

Защо не трябва да пренебрегвате болките в корема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com