Учени: Тези лекарства увеличават риска от деменция с 33%

29465
Учени: Тези лекарства увеличават риска от деменция с 33%
Снимка: iStock

Ново проучване предупреждава, че един вид лекарства за заболяване, което засяга почти всеки пети човек, може да доведе до деменция. Това заболяване включва група от симптоми, свързани с продължаващ когнитивен спад. 

„Дългосрочната употреба на лекарства за киселинен рефлукс може да увеличи риска от развитие на деменция с 33 процента. Екипът от проучването установи, че хората, които са приемали инхибитори на протонната помпа (ИПП) в продължение на четири години и половина или повече, са по-склонни да развият инвалидизиращи състояния,“ казва руският невролог д-р Александра Алехина, коментирайки изследването.

Тези медикаменти се използват за лечение на киселинен рефлукс, който се появява, когато стомашната киселина навлезе в хранопровода, обикновено след хранене или в легнало положение. ИПП намаляват тази киселина, като действат върху ензимите в стомашната лигавица, които я произвеждат. 

Лекарствата, които увеличават риска от деменция

„Инхибиторите на протонната помпа са полезен инструмент за подпомагане на контрола на киселинния рефлукс, но в предишни проучвания дългосрочната употреба е свързана с по-висок риск от инсулт, костни фрактури и хронично бъбречно заболяване. Някои хора приемат тези лекарства редовно, така че тествахме дали са свързани с повишен риск от деменция. Въпреки че не открихме връзка с краткосрочната употреба, открихме по-висок риск от когнитивното заболяване, свързан с дългосрочната употреба на тези лекарства", казва лекарят.

Деменция: 10-те най-малко известни симптома, които всеки трябва да знае

Изследователският екип е разгледал данните на повече от 5700 души на възраст 45 и повече години, които не са страдали от коментираното заболяване в началото на проучването. Чрез изследване на лекарствата, които са приемали по време на проучвателни посещения и по време на годишни телефонни разговори, учените са установили, че 1490 души са приемали лекарства за киселинен рефлукс.

 

След това участниците са били разделени на четири групи въз основа на това дали са приемали въпросните медикаменти и колко дълго. От 497 души, които са приемали лекарствата повече от 4,4 години, 58 са развили коментираното когнитивно заболяване.

След коригиране на фактори като възраст, пол, раса и здравословни проблеми като високо кръвно налягане и диабет, изследователите изчисляват, че хората, които са приемали лекарства за киселинен рефлукс повече от 4,4 години, са изложени на 33% по-висок риск. 

Изследователският екип обаче не открива по-висок риск от когнитивното заболяване при хора, които са употребявали медикаментите за по-малко от 4,4 години. Учените също така споделят, че проучването не доказва, че лекарствата за киселинен рефлукс причиняват деменция - то просто показва връзката.

Още: Това заболяване на сърцето утроява риска от деменция

Важно: Информацията е предоставена за справка! Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com