Вижте за какво трима учени получиха Нобеловата награда за медицина (ВИДЕО)

4573
Вижте за какво трима учени получиха Нобеловата награда за медицина (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Нобеловата награда за медицина за 2019 г. бе присъдена на американците Уилям Каелин и Питър Ратклиф и британеца Грег Семенца за откритието как живите клетки реагират и се адаптират към наличието на кислород. Това съобщи от Стокхолм Нобеловият комитет към Каролинския медицински институт.

"Те установиха основата на нашето разбиране за това как нивата на кислород влияят на клетъчния метаболизъм и физиологичната функция“, каза журито и добави, че техните открития "проправят пътя за обещаващи нови стратегии за борба с анемията, рака и много други заболявания".

Защо не дадоха Нобелова награда на Стивън Хокинг?

Професор Стивън Хокинг, който почина на 14 март на 76-годишна възраст, бе смятан от мнозина за един от най-великите умове на нашето вре...

В следващото видео можете да видите какво точно представлява откритието на тримата, спечелили Нобелова награда за медицина.

Церемонията по награждаването на победителите ще се проведе според традицията на 10 декември, в деня на смъртта на основателя на Нобеловите награди - шведския предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833–1896). Четири от петте премии, които той завещава, обикновено се присъждат в Стокхолм. Наградата за мир, според волята на нейния основател, се присъжда в Осло, също на 10 декември.

Сумата на всяка от Нобеловите награди за 2018 г. е 9 милиона шведски крони(малко по-малко от 950 000 долара), които ще бъдат разделени между тримата учени.

Боб Дилън получи Нобелова награда за литература

Певецът, музикант и поет Боб Дилън получи Нобеловата награда за литература. Това съобщиха преди минути от комитета, присъждащ отличията...

Миналата година Нобеловата награда за физиология или медицина спечелиха Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо за открития, довели до пробив в лечението на рак. Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

С обявяването на носителя на Нобеловата награда за медицина започва  сезон 2019, в който двама носители на отличието за литература ще бъдат наградени, след като скандал миналата година отложи връчването му. Тази година под въпрос е наградата за мир и вълната от недоволство срещу номинацията на Грета Тунберг.

Предстои да бъдат ибявени наградите за физика във вторник, химия в сряда, литература в четвъртък и икономика в понеделник, 14 октомври.

Тийнейджърката активистка срещу промените в климата Грета Тунберг се смята за един от фаворитите от водещи букмейкърски сайтове. Ръководителят на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал обаче заяви пред АФП, че „е крайно невероятно“ 16-годишната активистка да спечели, допълвайки, че възрастта й може да работи срещу нея. Най-малкият лауреат на Нобелова награда за мир е Малала Йосафзай, която получи отличието през 2014-та на 17-годишна възраст.

Грета Тунберг и папа Франциск сред фаворитите за Нобелова награда за мир

Шведската тийнейджърка Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не пола...

Един от най-вероятните претенденти за Нобеловата награда за мир се е премиерът на Етиопия Аби Ахмед, който сключи мирно споразумение с Еритрея. Възможно е отличието да бъде дадено и на неправителствена организация като „Репортери без граница“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com