Високо кръвно и домашна медицина - 10+ спешни хитрости

14617
Високо кръвно и домашна медицина - 10+ спешни хитрости
Снимка: iStock

Вдигнатото над нормата кръвно налягане не във всеки случай прави видими симптомите си. И често си нямаме ни най-малка идея, че нещо не ни е наред заради него. Сред нас има хора, които реагират бурно към повишаването му и стават жертви на много болезнени усещания. Но е документирано, че по-голямата част могат да не осъзнаят години наред, че страдат от него. Медицинските лица при всеки случай ни убеждават да го проследяваме внимателно, но в ежедневието по правило не се получава по този начин - щом се чувстваш отлично, не ти идва на ума, че си развил проблем със високото кръвно. 

Да страдаш от високо кръвно обаче никога не е присъда доживот.Повечето причини за развиване на хипертония идват от ситуации, които всеки изпитва във всекидневието. Влошаващите състоянието ви фактори са по-високо тегло, застояла физическа активност, изпълнена с лоша храна диета, кутия и отгоре цигари на ден, прекаляване с алкохола, по-високи нива на стреса, диабет, развиване на хронични болести и фамилна генетична наследственост. При всяко положение като се надрасне 45 годишна възраст да започнете да се преглеждате значително по-внимателно. 

Има редовни хипертоници, за които е много важно да поглъщат предписани от медицински лица  хапчета. Ала повечето от хората са от вида, които страдат от повишено налягане само в определени случаи. Без значение от кои сте обаче е препоръчително да сте наясно кои са скритите трикове, които ще ви асистират да редуцирате нивото на кръвното за недълго време. И то вкъщи. Тези малки тайни не решават проблема с медицинската работа, но могат да са от първа необходимост в най-напечения етап. Добре е впрочем да ги направите част от ежедневието си, понеже те са изключително полезни при различни здравни беди.

 Опитайте това

Канелата ,това чудо на природата, е  прекрасна и приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката изобилства от неизмеримо полезни за физическото ви състояние целебни качества. Върши чудесна работа за нервите и доказано благоприятства кръвното налягане. Ето нещо бързо и ефективно. Прибавате малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете малко повече от половин чаена лъжичка канела. Добре е за вкус да прибавите лъжичка мед. Подобна освежаваща напитка има ефект почти веднага.

• Повече чесън

В домашната медицина, чесънът е популярен с толкова много предимства, че ако го превърнете в интегрална част от храната ви, ще се справяте повече от добре високото кръвно. Чесънът е популярен като един от най-мощните природни антибиотици. Сваля високото кръвно, бори се с лошия холестерол. Ако не ви се консумира под формата на скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново действа добре. Непременно обаче го приемайте суров. 

• Интересен трик

Съществува един ключов трик, който е добре да вкарате в употреба. Първо трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това нещо се прилага 7-8 пъти за всяко ухо. Още една важна точка е ситуирана на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. На това място е хубаво да проведете разтриване. 

• Пийте повече от този чай

Ако съществува билка, която да е изключителен дар в битката против високото кръвно налягане, това непременно е страхотният чай от каркаде. Това е един от изумителните домашни прийоми за сваляне на вашето кръвно. И всъщност, има още куп полезни свойства. Поради начина, по който влияе на психиката, поема функцията и на антидепресант. Определено дава енергия на имунната защита, тъй като носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и има доказан ефект върху хемоглобина. Разбрано е, че има ефект и при излязло извън нормите тегло. 

• Правилното дишане

Едва ли е съвпадение това, че когато сме с повишен стрес, ние обикновено въздишаме. Затова в началото отпуснете тялото и съзнанието. Сложете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. За да се получи добре бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да забележите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 4 секунди. А после като издишате, задръжте в тази позиция за още четири секунди. И го повтаряйте непрекъснато. Продължавайте около 4-5 минути, а може и повече. С подобен метод се засилва притока на кръв към повечето тъкани на тялото, а хипертоничната криза намалява. 

• Вода, кърпа, тил

Тук са от полза два варианта, които да въведете в арсенала си. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за две-три минути и може да забележите добър ефект. Другата надеждна тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Трябва да сте наясно обаче - не трябва водата да е супер студена, достатъчно е да бъде хладка. 

• Ментата е винаги добре дошла

Ментовият чай е лек за нервите, сърцето и за скочилото нагоре кръвно налягане. Той определено може да тушира кръвното и благодарение на ролята му да усетите радикално облекчение.

• Масажът е ключов

Ако в непосредствена близост до вас има някой, се помолете да ви отдели време за масаж. Важните места са местата на тила. От първостепенна важност е и масажът на раменете, който да се приплъзва надолу към лопатките. 

• Целебна отвара

Опитайте нещо свръх полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с сто-двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Изчакваме да изстине. Поглъщаме по една чаша от този лек при повишено кръвно налягане.

Борбата с високото кръвно продължава така

Всичко предложено до този момент върши облекчаваща работа в изненадващите ситуации. В случай, че сте си поставили за цел наистина да премахнете завинаги високото кръвно, да приложите този полезен списък с 10 важни неща. Ако ги вкарате в употреба правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Намалете излишното тегло. Всеки успешен цикъл по изгаряне на мазнини ще ще ви даде ключово предимство в сражението с високото кръвно. 

- Започвайте деня с упражнения редовно. Чести разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Отдайте се поне 20-30 минути на ден за тези физически занимания. 

- Консумирайте полезни храни. Много повече зеленчуци, плодове, зърнени храни. Цялостно обмислете диетата си, разберете кое ви прави проблеми и го изрежете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да хапвате по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обичайно е пресолена. Приготвайте нещо за хапване у дома. 

- Статистиката е показала, че, пациентите, които вдигат високо кръвно, приемат алкохол над необходимото. Таванът всъщност е само бира на ден или чаша вино. Ако се качита над тази доза е много вероятно да стигнете до високо кръвно. Така е и за цигарите - повече от 5-7 дневно ще ви правят проблеми с кръвното. 

- Редовният стрес е един от най-допринасяващите фактори. Дайте всичко от себе си да го намалите и да намирате лично време за вас самите, за да сте в равновесие. 

 

Не забравяйте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са начин на живот, който може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com