Витамините, които предотвратяват косопада и правят косата по-здрава

52890
Витамините, които предотвратяват косопада и правят косата по-здрава
Снимка: iStock

Връзката между нивата на витамините в организма и здравето на косата е отдавна доказана. При дефицита на определени хранителни вещества тя започва да капе, пише електронното издание aif.ru.

Кои витамини са най-важни за състоянието на косата и скалпа? И съответно какви вещества трябва да се приемат, за да се предотврати началото на косопад?

Възможно ли е косопадът да бъде причинен от това, че сме на диета и отслабваме?

Искате да отслабнете и сте започнали тренировка и диета. Вече сте забелязали положителната промяна, имате фигурата, която сте искали. Д...

Д-р Наталия Козлова, която е завеждащ отделението по дерматология в клиничния и диагностичен център "Medintsentr" (филиал на GlavUpDK в Русия), отговори на този въпрос.

Дефицитът на витамини C, A, F, E, B8, биотин, йод и цинк се отразява негативно на състоянието и външния вид на косата и провокира косопад.

Липсата на витамини Е и В, фолиева киселина и ниацин, както и на магнезий, силиций, калций води до забавяне на растежа на косата.

Недостатъчното количество витамини В2 (рибофлавин) и А при хора със смесен и мазен тип коса влошава ситуацията: тя става по-мазна в корените и суха в краищата.

4-те витамина, които ще ви помогнат в битката с косопада

Витамините са изключително важни за нашето здраве. В скоростното ежедневие мнозина не намират за нужно да правят всички хранения за ден...

Сухотата на косата се причинява от недостиг на витамините А, В3 (ниацин), В6 (пиридоксин). Пантотеновата киселина (витамин B5), инозитол (витамин B8), пара-аминобензоена киселина (витамин B10), фолиева киселина, цинк и мед са отговорни за красивия цвят на косата. Те помагат да се предотврати появата на сива коса и да се възстанови нейният цвят. B6 (пиридоксин), B12, A, F, биотин са витамините, които успешно се борят с пърхот.

За да се компенсират дефицитите се препоръчва придържане към балансирано хранене: яжте храни, богати на изброените витамини, приемайте витаминни комплекси, прилагайте витаминни продукти директно върху коса. Това ще ви позволи бързо да постигнете желания козметичен ефект, съветва експертът.

Разбира се, оптималният вариант за поддържане на баланса на витамините в нормални нива е балансираната диета. Но в случай на дефицити, които се определят на база резултатите от кръвен тест и/или спектрален анализ на косата, се предписват специални мултивитаминни препарати за доброто състояние на косата, ноктите и кожата.

Ако приемате такива комплекси, е важно да разберете, че те имат кумулативен ефект. В началото приемът им запълва дефицита на витамините, необходими за изпълнението на основните функции на организма и едва след това може да се очаква козметичен ефект: подобряване на външния вид на косата. Дозировката, периодът на прием и самото предписание на подобни продукти се назначава от лекар.

Косопад след КОВИД: Ще опада ли съвсем косата и лекува ли се това?

Един от четирима-петима души, преболедували COVID-19, с времето започва да губи коса. За разлика от недостига на въздух, загубата на ен...

Важно: Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар! При наличието на специфичен проблем се консултирайте със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com