Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витамините, които предотвратяват косопада и правят косата по-здрава

22 декември 2021, 19:35 часа

Връзката между нивата на витамините в организма и здравето на косата е отдавна доказана. При дефицита на определени хранителни вещества тя започва да капе, пише електронното издание aif.ru.

Кои витамини са най-важни за състоянието на косата и скалпа? И съответно какви вещества трябва да се приемат, за да се предотврати началото на косопад?

Д-р Наталия Козлова, която е завеждащ отделението по дерматология в клиничния и диагностичен център "Medintsentr" (филиал на GlavUpDK в Русия), отговори на този въпрос.

Дефицитът на витамини C, A, F, E, B8, биотин, йод и цинк се отразява негативно на състоянието и външния вид на косата и провокира косопад.

Липсата на витамини Е и В, фолиева киселина и ниацин, както и на магнезий, силиций, калций води до забавяне на растежа на косата.

Недостатъчното количество витамини В2 (рибофлавин) и А при хора със смесен и мазен тип коса влошава ситуацията: тя става по-мазна в корените и суха в краищата.

Сухотата на косата се причинява от недостиг на витамините А, В3 (ниацин), В6 (пиридоксин). Пантотеновата киселина (витамин B5), инозитол (витамин B8), пара-аминобензоена киселина (витамин B10), фолиева киселина, цинк и мед са отговорни за красивия цвят на косата. Те помагат да се предотврати появата на сива коса и да се възстанови нейният цвят. B6 (пиридоксин), B12, A, F, биотин са витамините, които успешно се борят с пърхот.

За да се компенсират дефицитите се препоръчва придържане към балансирано хранене: яжте храни, богати на изброените витамини, приемайте витаминни комплекси, прилагайте витаминни продукти директно върху коса. Това ще ви позволи бързо да постигнете желания козметичен ефект, съветва експертът.

Разбира се, оптималният вариант за поддържане на баланса на витамините в нормални нива е балансираната диета. Но в случай на дефицити, които се определят на база резултатите от кръвен тест и/или спектрален анализ на косата, се предписват специални мултивитаминни препарати за доброто състояние на косата, ноктите и кожата.

Ако приемате такива комплекси, е важно да разберете, че те имат кумулативен ефект. В началото приемът им запълва дефицита на витамините, необходими за изпълнението на основните функции на организма и едва след това може да се очаква козметичен ефект: подобряване на външния вид на косата. Дозировката, периодът на прием и самото предписание на подобни продукти се назначава от лекар.

Важно: Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар! При наличието на специфичен проблем се консултирайте със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес