Заболявания – „тихи убийци“, които нямат специфични симптоми

5492
Заболявания – „тихи убийци“, които нямат специфични симптоми
Снимка: iStock/Guliver

Когато имаме здравословни проблеми, отиваме на лекар, за да ни поставят точната диагноза. За съжаление някои заболявания, известни като "тихи убийци", са трудни за разпознаване, тъй като не дават симптоми в продължение на години. 

Понякога пациентът научава за коварното заболяване случайно и може да е твърде късно за лечение. Ето защо е полезно да знаете кои състояния могат да застрашат здравето, без да предизвикват специфични симптоми.

Стеатоза на черния дроб

Едно от заболяванията, които трудно се диагностицират, е стеатозата на черния дроб. Тя може да бъде причинена от злоупотреба с алкохол или от натрупване на мастни капки, които не са били разградени при обмяната на веществата. 

Алкохолната стеатоза се развива при почти 90 % от злоупотребяващите с алкохол, докато неалкохолната стеатоза се среща най-често при хора с наднормено тегло, затлъстяване, диабет или с нарушения в липидната обмяна. 

И двете форми на заболяването обикновено протичат безсимптомно, тъй като черният дроб е орган, който не боли. Състоянието обаче може да бъде придружено от други оплаквания, като чувство на умора или обърканост, нарушения на съня, болка в дясната долна част на корема, дискомфорт в корема или намалена физическа активност. Могат да се появят и кожни промени, например напукани кръвоносни съдове, прекалено червени длани или бяло оцветяване на ноктите. Чернодробната стеатоза в ранните си стадии не е опасна, но ако не се лекува, може да допринесе за сериозни здравословни проблеми, като възпаление, цироза или чернодробна недостатъчност.

Отокът в тази част на тялото издава висока кръвна захар и диабет

Диабет

Предупредителната лампичка трябва да светне, когато пациентът започне да губи тегло, въпреки че няма промяна в диетата или начина на живот. 

Диабет тип 2 е особено труден за откриване - той се развива безсимптомно дълго време и единствените признаци могат да бъдат умора и отпадналост. Често тези симптоми се подценяват и се обясняват с прекомерна работа и отговорности. 

С напредването на заболяването могат да се появят и други оплаквания, като например тежко уриниране, слабост и пикочно-полови инфекции. Диабетът може да увреди сърцето, бъбреците или зрението, или да допринесе за проблеми с черния дроб или нервната система. 
Ето защо е добре периодично да се изследват нивата на кръвната глюкоза на гладно, особено ако в семейството има случаи на диабет или ако имате високо кръвно налягане, затлъстяване или сърдечно заболяване.

Множествена склероза

Множествената склероза е много коварно заболяване - пациентът може да обикаля от лекар на лекар в продължение на години, преди да му бъде поставена точна диагноза. Множествената склероза е автоимунно заболяване, което атакува нервната система. Първоначално болестта може да предизвика симптоми като умора, слабост и изтръпване и мравучкане на крайниците. Симптомите могат да се влошат с течение на времето, като понякога намаляват или дори изчезват. Могат да се появят и други симптоми: мускулни спазми и скованост, проблеми с равновесието и некоординираността, зрителни или когнитивни смущения. 

Множествената склероза често се бърка с лупус, вирусни инфекции (напр. Лаймска болест), болест на Алцхаймер, фибромиалгия или биполярно афективно разстройство. 

Заболяването се диагностицира въз основа на анамнеза, неврологичен преглед и кръвни изследвания за изключване на други заболявания. Често е необходимо да се направи ядрено-магнитен резонанс, който може да покаже характерните за заболяването увреждания на главния и гръбначния мозък.

Задължително правете това, ако в семейството ви има болен от диабет

Сънна апнея

Много хора не знаят, че страдат от сънна апнея. Дишането може да спре (за повече от 10 секунди) или да стане повърхностно дори няколко пъти през нощта. Това се дължи на затваряне на просвета на дихателните пътища на нивото на гърлото, което води до спиране на въздушния поток.

Заболяването се благоприятства от затлъстяване, изкривяване на носната преграда, хипертрофия на тонзилите или анатомични аномалии на черепно-лицевата структура. Апнеята е трудна за диагностициране, особено ако не спите с партньор, който може да забележи паузи в дишането. Други симптоми лесно се омаловажават или се обясняват с други фактори. Те могат да включват чувство на сънливост през деня, главоболие, умора, спад в настроението или проблеми с концентрацията. Сънната апнея може да допринесе за сериозни здравословни проблеми, като хипертония, коронарна болест на сърцето, сърдечна аритмия, инсулт или диабет.

Заболяване от целиакия

Това е автоимунно заболяване, което причинява невъзможност за храносмилане на глутена - протеин, който се съдържа в някои зърнени култури като пшеница, ръж или ечемик. Консумацията на продукти, съдържащи глутен, може да предизвика алергични симптоми, като коремна болка, подуване на корема, повръщане или диария. 

Поради това е лесно целиакията да се обърка с други храносмилателни заболявания, като синдром на раздразнените черва или болест на Крон. Целиакията може да има и атипична форма и да се прояви като анемия, нисък ръст, депресия, повтарящи се афти, остеопороза или дори безплодие. Заболяването може да се открие чрез тестове, които установяват наличието на антитела в кръвта и промени в чревната стена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

По колко ябълки могат да се ядат при диабет

Не комбинирайте тези 8 храни с яйца или закуската ще се превърне в отрова

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат банани

Как краката издават висок холестерол - 6 симптома, които трябва да знаете

С колко се вдига холестеролът, след като изядете 1 яйце

Колко кисело мляко може да се яде на ден

Инфекция на пикочните пътища при бременност може да е опасна за бебето: Ето как да се предпазите

4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Коя храна е функционална и как тя може да ни помогне

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com