Защо Алцхаймер е два пъти по-вероятно да се появи при жените, отколкото при мъжете

4036
Защо Алцхаймер е два пъти по-вероятно да се появи при жените, отколкото при мъжете
Снимка: pixabay.com

Болестта на Алцхаймер, прогресивно невродегенеративно заболяване, представлява все по-голям проблем за застаряващото население по света. Сред многото аспекти на това сложно заболяване се откроява една поразителна тенденция: Болестта на Алцхаймер засяга значително по-често жените, отколкото мъжете. Проучванията постоянно показват, че вероятността жените да развият болестта на Алцхаймер е два пъти по-голяма от тази при мъжете, което кара учените и медицинските експерти да се задълбочат в разбирането на основните фактори, допринасящи за тази полова неравнопоставеност.

Според проучванията причините за повишената податливост на жените към болестта на Алцхаймер са многостранни. Един от решаващите фактори е разликата в хормоналните модели на мъжете и жените. Естрогенът, хормон, който се среща предимно при жените, играе защитна роля за здравето на мозъка. Съществува теория, че естрогенът може да помогне за поддържането на синаптичните връзки в мозъка и да предпази от невродегенерация. След менопаузата, когато нивата на естроген намаляват, този защитен ефект намалява, което може да направи жените по-уязвими към болестта на Алцхаймер.

Друго възможно обяснение е ролята на генетиката. Някои проучвания показват, че някои генетични рискови фактори за болестта на Алцхаймер може да са по-разпространени при жените. Например генът на аполипопротеин Е (APOE), който се свързва с повишен риск от развитие на късен Алцхаймер, може да има по-силно въздействие върху жените, отколкото върху мъжете.

Още: Изследване открива връзка между чревния микробиом и предклиничната болест на Алцхаймер

Освен това разликите в начина на живот и факторите на околната среда също могат да допринесат за различията между половете. Жените са склонни да живеят по-дълго от мъжете и тъй като възрастта е основният рисков фактор за болестта на Алцхаймер, това само по себе си би могло да обясни отчасти по-високата честота на заболяването при жените. Освен това жените може да са по-склонни да се грижат за членове на семейството си с болестта на Алцхаймер, което води до повишени нива на стрес, които могат да повлияят на собственото им когнитивно здраве.

Изследванията на болестта на Алцхаймер непрекъснато се развиват и учените работят неуморно, за да разкрият сложността на това опустошително състояние. Разбирането на различията между половете по отношение на риска от болестта на Алцхаймер е от решаващо значение за разработването на целенасочени стратегии за превенция и лечение. Чрез идентифициране на уникалните рискови и защитни фактори, които засягат жените, медицинските специалисти могат да се намесят по-рано и да предоставят персонализирана подкрепа, за да намалят тежестта на болестта на Алцхаймер при тази уязвима група от населението.

Вероятността болестта на Алцхаймер да засегне жените е два пъти по-голяма от тази на мъжете. Въпреки че точните причини за тази разлика между половете все още се проучват, хормоналните колебания, генетичната предразположеност, факторите, свързани с начина на живот, и ролята на лицата, полагащи грижи, са потенциални причинители. Отчитането на тези различия и провеждането на допълнителни изследвания ще бъдат от съществено значение в борбата срещу болестта на Алцхаймер, за подобряване на здравните грижи и за насърчаване на по-добро качество на живот за всички, засегнати от това опустошително заболяване.

Източник: Mindbodygreen

Още: Ново лекарство срещу Алцхаймер дава надежда за победа над болестта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com