Защо Алцхаймер е два пъти по-вероятно да се появи при жените, отколкото при мъжете

4047
Защо Алцхаймер е два пъти по-вероятно да се появи при жените, отколкото при мъжете
Снимка: pixabay.com

Болестта на Алцхаймер, прогресивно невродегенеративно заболяване, представлява все по-голям проблем за застаряващото население по света. Сред многото аспекти на това сложно заболяване се откроява една поразителна тенденция: Болестта на Алцхаймер засяга значително по-често жените, отколкото мъжете. Проучванията постоянно показват, че вероятността жените да развият болестта на Алцхаймер е два пъти по-голяма от тази при мъжете, което кара учените и медицинските експерти да се задълбочат в разбирането на основните фактори, допринасящи за тази полова неравнопоставеност.

Според проучванията причините за повишената податливост на жените към болестта на Алцхаймер са многостранни. Един от решаващите фактори е разликата в хормоналните модели на мъжете и жените. Естрогенът, хормон, който се среща предимно при жените, играе защитна роля за здравето на мозъка. Съществува теория, че естрогенът може да помогне за поддържането на синаптичните връзки в мозъка и да предпази от невродегенерация. След менопаузата, когато нивата на естроген намаляват, този защитен ефект намалява, което може да направи жените по-уязвими към болестта на Алцхаймер.

Друго възможно обяснение е ролята на генетиката. Някои проучвания показват, че някои генетични рискови фактори за болестта на Алцхаймер може да са по-разпространени при жените. Например генът на аполипопротеин Е (APOE), който се свързва с повишен риск от развитие на късен Алцхаймер, може да има по-силно въздействие върху жените, отколкото върху мъжете.

Още: Изследване открива връзка между чревния микробиом и предклиничната болест на Алцхаймер

Освен това разликите в начина на живот и факторите на околната среда също могат да допринесат за различията между половете. Жените са склонни да живеят по-дълго от мъжете и тъй като възрастта е основният рисков фактор за болестта на Алцхаймер, това само по себе си би могло да обясни отчасти по-високата честота на заболяването при жените. Освен това жените може да са по-склонни да се грижат за членове на семейството си с болестта на Алцхаймер, което води до повишени нива на стрес, които могат да повлияят на собственото им когнитивно здраве.

Изследванията на болестта на Алцхаймер непрекъснато се развиват и учените работят неуморно, за да разкрият сложността на това опустошително състояние. Разбирането на различията между половете по отношение на риска от болестта на Алцхаймер е от решаващо значение за разработването на целенасочени стратегии за превенция и лечение. Чрез идентифициране на уникалните рискови и защитни фактори, които засягат жените, медицинските специалисти могат да се намесят по-рано и да предоставят персонализирана подкрепа, за да намалят тежестта на болестта на Алцхаймер при тази уязвима група от населението.

Вероятността болестта на Алцхаймер да засегне жените е два пъти по-голяма от тази на мъжете. Въпреки че точните причини за тази разлика между половете все още се проучват, хормоналните колебания, генетичната предразположеност, факторите, свързани с начина на живот, и ролята на лицата, полагащи грижи, са потенциални причинители. Отчитането на тези различия и провеждането на допълнителни изследвания ще бъдат от съществено значение в борбата срещу болестта на Алцхаймер, за подобряване на здравните грижи и за насърчаване на по-добро качество на живот за всички, засегнати от това опустошително заболяване.

Източник: Mindbodygreen

Още: Ново лекарство срещу Алцхаймер дава надежда за победа над болестта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com