Защо сутрин ми сълзят очите - ето каква е причината

6476
Защо сутрин ми сълзят очите - ето каква е причината
Снимка: iStock

Очите са един от най-чувствителните и важни човешки органи, които реагират със сълзене на течение, промени в температурата на въздуха на закрито или на открито, козметика, контактни лещи и някои патологии. Също така причината за сълзенето може да бъдат различни патологии както на очите поотделно, така и на тялото като цяло.

Какво кара очите ви да се сълзят след сън сутрин?

В офталмологията се идентифицират фактори, които причиняват проблема с прекомерното изтичане на очна течност. В някои случаи повишеното сълзене на очите е следствие от липсата на витамини В12 и А в организма, тъй като те са отговорни за нормалното функциониране на органа. В допълнение към липсата на микроелементи в организма, повишената сълзливост сутрин се причинява от следните причини:

Още: Пачове за очи: Прости правила за борба с подуването и уморените очи

  • работещ климатик
  • конюнктивит и други очни инфекции
  • алергични реакции
  • общо възпаление на тялото
  • умора, преумора
  • авитаминоза
  • неправилно поставени контактни лещи

Струва си да се отбележи, че изтичането на очна течност в малки количества сутрин е естествен физиологичен процес, необходим за овлажняване на очната ябълка след нощта и не изисква специално лечение.

Синдром на сухото око

Тъй като очите са много чувствителен орган, тяхната реакция на твърде сух въздух в стаята ще бъде прекомерно изтичане на слъзна течност. Работещи климатични, парни или отоплителни уреди могат да провокират появата на сълзи. Това засяга особено възрастните хора.

Още: Колко хиляди цвята може да различи човешкото око?

Очни инфекции

Много инфекциозни заболявания на очната ябълка са придружени от повишено сълзене: Конюнктивитът е възпаление на лигавицата на окото, причинено от различни фактори, като се разграничават следните видове: бактериални, хламидиални, вирусни, ъглови, алергични, гъбични, дистрофични. Всеки конюнктивит е придружен от повишено сълзене, подуване, сърбеж в очите и гнойно отделяне.

Дакриоциститът е възпаление на слъзния сак. Кератитът е инфекциозен или посттравматичен възпалителен процес, който се локализира в тъканите на роговицата.

Склеритът е възпалителен процес, който се развива в склерата.

Още: Откриха, че болестта на Алцхаймер може да бъде забелязана в очите

Инфекциозните очни заболявания се лекуват с капки за очи, но те трябва да се предписват само от офталмолог след преглед на пациента. Този орган е много крехък, така че самолечението е неприемливо.

Алергии

Очите реагират на външни дразнители чрез прекомерно изтичане на слъзна течност. Алергиите могат да бъдат причинени от козметика, животински косми и цветен прашец. По правило това явление е сезонно. В този случай лекарят съветва или да се намали контактът с провокатора на алергични реакции, или да се приемат антихистамини.

Общо възпаление в тялото

Още: За какво предупреждава пожълтяването на бялото на очите

Често сълзенето се появява в резултат на настинки, придружени от хрема, болки в гърлото и мигрена. Причината за прекомерната секреция на слъзна течност е синузит, възпалителен процес, който се развива в параназалните синуси. Вазоконстрикторните капки, предписани от лекуващия лекар, ще помогнат за справяне с прекомерното изтичане на сълзи.

Защо сълзят при умора и претоварване

Очите, както всеки друг орган, могат да се уморят и преуморят, например в резултат на продължително четене или прекарване на време пред компютъра или телевизора. Повишеното производство на сълзи в тази ситуация е защитна реакция на тялото. За да не се случи това, трябва да правите почивки и да прекарвате повече време на чист въздух.

Недостигът на витамини като причина за сълзене

Още: Защо имате сълзене само на едното око?

Липсата на някои важни микроелементи в организма често провокира повишено сълзене. За да елиминирате това явление, попълнете липсващото количество витамини; обикновено разкъсването показва липса на витамин А, който се намира в рибата, птиците и животинското месо.

Източник: Linza

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com