Знаете ли какво е ИНКОНТИНЕНЦИЯ - защо е срамно да се говори за нея

9906
Знаете ли какво е ИНКОНТИНЕНЦИЯ - защо е срамно да се говори за нея
Снимка: iStock

За този проблем обикновено не се говори на глас, но жената не може да забрави за него дори за час. Тя става заложник... на пикочния си мехур – все пак говорим за уринарна инконтиненция, която се случва и при възрастните.

Повечето хора смятат, че уринарната инконтиненция е проблем на хората в напреднала възраст. Всъщност жените в разцвета на живота си, на 30-35 години, също могат да се сблъскат с това. И, за съжаление, през последните години уролозите отбелязват тенденция към "подмладяване" на пациентите.

Не се самолекувайте! Само лекар може да диагностицира и да предпише лечение.

Каква е причината?

Стресова инконтиненция

Най-често срещаният вид заболяване. Проявява се в най-обикновени действия и движения: една жена може да попадне в неприятна ситуация, като се смее или кашля, вдига тежка чанта или спортува. Това може да се случи при рязка промяна в позицията и дори по време на полов акт.

Защо? Факт е, че всички тези действия са придружени от напрежение в коремните мускули, тоест повишаване на интраабдоминалното налягане, което провокира неволната загуба на урина. Основната причина за стресова уринарна инконтиненция е слабостта на сфинктера (мускулът, който блокира изхода от пикочния мехур). Обикновено сфинктерът се отваря само при ходене в тоалетната, през останалото време трябва да бъде плътно притиснат.

Но с годините функциите на пикочните органи могат да бъдат нарушени.

Особено често това се случва по време на менопаузата, когато при липса на женски полови хормони (естрогени) мускулите на перинеума и тазовото дъно отслабват, гениталиите и пикочния мехур се спускат, мускулният тонус и еластичността на сфинктера намаляват. Причините за стресова уринарна инконтиненция могат да бъдат също разтягане и увреждане на мускулите и нервите на тазовото дъно след бременност и тежко раждане, травми и операции на тазовите органи, както и наследствени фактори, затлъстяване и много други.

Императивен тип

Неговият основен симптом е внезапно и непреодолимо желание за уриниране. Поривът е толкова силен, че една жена често няма време да стигне навреме до тоалетната. Загубата на урина може да се случи навсякъде и по всяко време. Провокиращи фактори могат да бъдат външни стимули, например звук от течаща вода, миене на чинии, пиене на кафе или алкохол, нервно вълнение, температурни промени, излизане от топло на студено. Основната причина е свръхактивност (неконтролирани контракции) на пикочния мехур. Това състояние може да бъде следствие от някаква неврологична патология, инфекции на пикочно-половите органи и др.

Смесен тип инконтиненция

Това е комбинация от стрес и императивни компоненти. Това е най-трудно по отношение на диагнозата и избора на тактика на лечение.

Но е лечимо! Трябва да знаете: инконтиненцията не е болест, а проява на последствията, усложненията от минали заболявания или наранявания. И е лечимо – това се потвърждава от уролозите. Понякога една проста промяна в диетата или избягване на определени лекарства е достатъчна, за да се излекува или значително да се подобри ситуацията.

Променете диетата си. Някои храни могат да раздразнят пикочния мехур, така че е най-добре да ги избягвате, ако имате инконтиненция. Те включват: газирани и кофеинови напитки (кафе, кола и др.), алкохол, цитрусови плодове и сокове от тях, домати, пикантни храни, шоколад, изкуствени подсладители.

Източник: goodhouse.ru

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com