Бюджетът на НЗОК за миналата година - минус 27 млн. лева

19693
Бюджетът на НЗОК за миналата година - минус 27 млн. лева
Снимка: БГНЕС

През миналата година НЗОК се е борила да изпълни бюджета си и националните рамкови договори. Това показва отчетът на Здравната каса, приет от Министерския съвет днес.

През втората половина на годината фокусът на НЗОК е насочен към преодоляване на трудностите, свързани с недостатъчен финансов ресурс, с неефективните структура на администрацията, контрол, информационна система, както и с диспропорциите в заплащането на лекарствени продукти, медицински изделия и на дейностите в извънболничната и болничната медицинска помощ.

В Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. сметката първоначално е равна на нула - са заложени приходи и трансфери в размер на 2 710 276 хил. лв. и разходи и трансфери в размер на 2 710 276 хил. лв. С изменения в закона разходите и трансферите са увеличени с 27 млн. лв. в частта на здравноосигурителните плащания за болнична медицинска помощ и съответно разходите са 2 737 276 хил. лв., с което се предвиди отрицателно бюджетно салдо.

На основание §1 от Преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) от Закона, Надзорният съвет на НЗОК е разпределил 44 705 хил. лв. от преизпълнението на здравноосигурителните приходи за здравноосигурителни плащания.

На основание §9 от ПЗР на Закона Надзорният съвет е одобрил промени по отделни параграфи на разходите, финансирани със средства от трансфери от Министерството на здравеопазването в размер на 2 572 хил. лв., със съответното увеличение в размера на приходи и трансфери, в частта получени трансфери от МЗ, с цел запазване баланса по бюджета на НЗОК.

На основание §6 от ПРЗ Надзорният съвет е извършил вътрешни компенсирани промени на кредитите между елементите на разходи и трансфери, които са в рамките на утвърдения бюджет. В резултат на това 5 271 хил. лв. от средствата за придобиване на нефинансови активи и 9 896 хил. лв. от средствата за административни разходи са пренасочени за здравноосигурителни плащания.

На основание §7 от ПРЗ Надзорният съвет е освободил 269 033 хил. лв. от резерва, вкл. за непредвидени и неотложни разходи, и ги е пренасочил за извършване на здравноосигурителни плащания, в т. ч. 263 152 хил. лв. за болнична медицинска помощ и 5 881 хил. лв. за медицински изделия, предлагани в болничната помощ.

Здравният министър успокои: Парите ще стигнат за цялата година

Парите ще стигнат за цялата година и болниците ще си ги получат. Нека да не плашим – видяхте, че се справихме миналата година и т...

През 2013 г. 62 047 хил. лв. от средствата, заложени в бюджета за здравноосигурителни плащания, са отчетени като трансфери, съгласно указания на Министерството на финансите относно изпълнението на държавния бюджет за 2013 г. Те предвиждат средствата, заплащани по договори за извършване на болнична помощ, сключени между разпоредители с бюджет и НЗОК, да се отчитат като трансфери по чл. 1, ал. 2, т. 2 от Закона за бюджета на НЗОК. В резултат на вътрешнокомпенсирани промени, тези средства са заложени като годишен план на предоставени трансфери на НАП за приходите по чл. 24, т. 6 от Закона за здравното осигуряване и към бюджетни предприятия, сключили договори за извършване на медицински услуги с НЗОК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com