Държавата се подкова законово да може да задържа на работа млади лекари

13969
Държавата се подкова законово да може да задържа на работа млади лекари
Снимка: iStock/Guliver

До два месеца държавата официално ще може да задържа младите медицински кадри в България. Това стана възможно, след като в Държавен вестник беше обнародвана специална наредба, според която здравното министерство ще плаща заплатите на специализантите по медицина, но те ще са длъжни да останат 3 година на работа в болница по избор.

Всъщност, до 60 дни трябва да бъде обявено колко специализанти ще бъдат "дотирани" като заплата от държавата. Става въпрос за 2019 и 2020 година, пише в. "Сега".

МЗ още не знае дали ще се надгради или не основният пакет здравни услуги след реформата

"Не може да се направи изводът дали ще бъде намален или разширен пакетът на здравни услуги, тъй като НЗОК може да си позволи надграждан...

Първоначалната идея беше медицинските специализанти да работят толкова, колкото е продължила специализацията им, но в окончателния вариант срокът е променен на 3 години. Специализациите са обикновено 4-5 години, а през това време държавата ще плаща две минимални заплати (1120 лв. към момента) и осигуровките. Специализантите по "Обща медицина" ще получават два пъти минималния осигурителен доход за съответната професия и икономическа дейност (668 лв., или 1336 лв. ) плюс осигуровки. Министърът на здравеопазването ще може занапред да определя и специалности с по-високо заплащане, но не повече от три минимални заплати, т.е. специализантите в дефицитни специалности ще могат да получават до 1680 лв. по данни към нея. 

В окончателния вариант на наредбата е оставен избор на специализантите къде да работят, макар че те ще могат да избират само лечебни заведения, посочени в списък от министъра на здравеопазването, а той ще ги определя по предложение на директора на Центъра за обществено здраве. След придобиването на права на специалист, младият медик разполага с 6 месеца да започне работа в България. В случай че не изпълни задължението си, той дължи обезщетение на здравното министерство в размер на изплатената субсидия за срока на неговото обучение. Ако специализантът е отработил част от тригодишния срок, обезщетението се изчислява пропорционално.

В момента заплатите на лекарите, които се обучават за придобиване на специализация, се плащат от болниците, в които се обучават. За т.нар. дефицитни специалности - патоанатомия, педиатрия, анестезиолия и т.н., държавата поема таксата за обучение на лекаря. Тя е 230 лв. месечно.

Медиците, които вече специализират на места, за които държавата покрива таксата, ще завършат специализацията си по стария ред. Тези, които са избрали "Обща медицина", имат право на избор - да останат по стария ред или да се прехвърлят по новата наредба.

Здравноосигурителната реформа възбуди стари критики и нови съмнения

Като отговор на противоречиви мнения от такива за запазване на сегашната здравноосигурителна система до обратните - за пълна промяна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com