Ето я пълната заповед за новите мерки, които влизат в сила в четвъртък

16692
Ето я пълната заповед за новите мерки, които влизат в сила в четвъртък
Снимка: БГНЕС

Излезе официалната заповед за новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 21 октомври, четвъртък. Тя е публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването.

В нея се потвърждава заявената от днес от здравния министър Стойчо Кацаров забрана за посещения в търговските центрове тип МОЛ, магазините с нетна търговска площ над 300 кв м, базарите и изложенията на закрито. Изключение се допуска по отношение на магазините, които предлагат предимно хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в търговски център тип МОЛ. 

"Зелен сертификат": Кога се броим за официално преболедували от коронавирус?

Т.нар. зелен сертификат, който ще почне да действа от 21 октомври, 2021 година в България, всъщност се състои от 3 възможности за доказ...

Изключение от забраната се прави за 100% ваксиниран или преболедувал персонал в съответния обект, както и за лицата, заети с мероприятието. Допуска се изключение и в случаите, когато ръководителят на обекта или организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които са ваксинирани или преболедували, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване - т.нар. зелен сертификат. Изключение се допуска и при представяне на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта или мероприятието PCR тест или бърз антигенен тест, който трябва да е направен до 48 часа преди това.

Със зелен сертификат се допуска и провеждането на присъствени групови занятия за възрастни в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Документът важи и за посещенията на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито. С него се допуска и посещения на спортни състезания за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации, както и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

Със заповедта се потвърждава решението да се преустановят посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Изключение се допуска само по отношение на центровете за специална образователна подкрепа. Преустановява се и провеждането на тиймбилдинг и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи, без значение наличието на сертификат за ваксинация или преболедуване. 

Преустановяват се и присъствените учебни занятия в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население. Спират се присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост между 500 и 750 на 100 000 население. Присъственото обучение се осъществява по график, утвърден от министъра на образованието и науката. Преустановяват се и присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 000 население, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или поставяне под карантина на над 30% от паралелките. Присъственото обучение се осъществява по график, утвърден от директора на училището.

За къде ще ви трябва "зелен сертификат" и за къде не?

От четвъртък влизането в ресторанти, кина и молове ще става само със зелен сертификат за поставена ваксина, преболедуване или PCR тест....

Учебните занятия в училищата и детските градини при присъствено обучение се осъществяват при спазване на Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и детските градини, утвърдени от министъра на образованието и науката и министъра на здравеопазването и публикувани на интернет страницата на Министерство на образованието и науката. Всички ученици от пети до дванадесети клас, както и целия педагогически и непедагогически персонал в училищата носят защитна маска за лице по време на престоя и обучението им в училищата. Часовете по физическо възпитание и спорт се провеждат на открито. Тези решения са в унисон с предложенията на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за осъществяването на учебната дейност в условията на четвъртата вълна на заразата. 

Преустановяват се и свижданията в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий, както и свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Работодателите в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора организират работния процес, като допускат до работа само служители с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.

В администрацията пък трябва да се направи организация на работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно.

Новите мерки: Всички дейности на закрито - само със "зелен сертификат"

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат - завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com