Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Pfizer урежда над 10 000 иска заради лекарство, което може да причини рак

13 май 2024, 09:21 часа • 2916 прочитания

Следвайки примера на френския фармацевтичен гигант Sanofi, Pfizer се е съгласила да уреди над 10 000 иска за нанесени телесни повреди от потребители на лекарството за киселини в стомаха Zantac (Зантак). Така компанията е разрешила съдебните спорове в няколко щатски съдилища в САЩ, съобщава Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници.

Колко ще получи всеки ищец?

Условията на споразуменията не стават ясни. Миналия месец, когато Sanofi уреди приблизително 4000 дела за Zantac в САЩ, тя плати 100 млн. долара - или приблизително по 25 000 долара на ищец. Ако цената е същата, то Pfizer ще трябва да се раздели с 250 милиона долара.

Още: Д-р Аспарух Илиев прогнозира пробив при ваксините срещу рак - ето кога

В свое изявление от Pfizer нито потвърждават, нито отричат написаното от Bloomberg. "Pfizer продължава да се защитава енергично срещу съдебните искове за Zantac, които според нас не са подкрепени от надеждна наука", заявява говорител на фармацевтичния гигант. Pfizer "ще продължи да проучва споразумения по определени дела, ако това е уместно, и е уредила определени дела", заявяват от компанията.

И други фармацевтични гиганти са изправени пред съд

Други компании, които са изправени пред съдебни спорове за Zantac, са GSK (ГлаксоСмитКлайн) и Boehringer Ingelheim. GSK получава одобрение за Zantac (ранитидин) през 1983 г. и губи патентната си защита за това лечение през 1997 г.

Снимка: Getty Images

Още: Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Проблемите с лекарството

Pfizer е имала права за продажба на антиацида от 1998 до 2006 г. През 2020 г. американският здравен регулатор FDA инструктира всички компании да изтеглят Zantac от пазара, след като потвърди, че основната съставка на лекарството може да се превърне във възможен канцероген с течение на времето или при излагане на високи температури. След това Zantac се върна на пазара с нов състав, който не включва ранитидин. Лекарството се предлага и в българските аптеки.

От Actualno.com изпратихме въпроси към няколко компании дали са регистрирали оплаквания от потребители на лекарства с ранитидин, а също какви мерки смятат да предприемат предвид новината за Pfizer и имат ли препоръка от ЕМА/ИАЛ за изтегляне на определени лекарства от пазара.

Отговориха ни от "ФЬОНИКС Фарма": "ФЬОНИКС Фарма не предлага лекарствени продукти, които съдържат ранитидин, от есента на 2019 г. Във ФЬОНИКС Фарма не сме получавали оплаквания, свързани с качеството и безопасността на лекарствени продукти, които съдържат ранитидин".

През последната година GSK сключи споразумения с отделни ищци в Калифорния, като разреши случаите, преди те да стигнат до съда. Компанията има по-дълга история с лекарството и е изправена пред повече искове от другите фирми, като през октомври миналата година "Ройтерс" съобщи за 79 000 неуредени случая.

Миналата седмица в Чикаго започна първият съдебен процес, в който участва потребител на Zantac. 89-годишната Анджела Валадес твърди, че е развила рак на дебелото черво след употребата на антиацида. Нейното дело е срещу GSK и Boehringer.

Още: Знаково дело в Германия срещу ковид ваксината на Pfizer/BioNTech

Ключово съдебно решение

Компаниите, изправени пред федерални съдебни дела, включително Pfizer, спечелиха огромна победа през 2022 г., когато окръжен съдия във Флорида отхвърли научната обосновка на твърденията, че Zantac може да причини рак. Решението освободи производителите на лекарства от защитата срещу приблизително 50 000 дела във федералния съд на Флорида.

През цялото време на изпитанието компаниите, включително Pfizer, твърдяха, че Zantac не може да причини рак.

Още: Moderna съди Pfizer и BioNTech, копирали нейна технология за ковид ваксините

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес