Здравното министерство дава 10 млн. за лечение на заразени с ХИВ/СПИН

12957
Здравното министерство дава 10 млн. за лечение на заразени с ХИВ/СПИН

Министерството на здравеопазването е доставило 23 медикамента тази година за безплатна антиретровирусна терапия. Сключени са договори на обща стойност близо 10 милиона лева. Това каза д-р Тонка Върлева, директор програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, предаде Агенция „Фокус“.

Безплатен е мониторингът на терапията, който включва имунен статус и проверка дали правилно се провежда лечението.

Световен ден за борба със СПИН

Днес, 1 декември, отбелязваме Световния ден за борба с коварната болест СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тога...

Със средства на Глобалния фонд е създаден резерв от медикаменти на стойност един милион лева. Тези, за които са предназначени лекарствата, участват във вземане на решение в експертните съвети – какви медикаменти да се договарят, какви количества, какви нови медикаменти. Предоставят се безплатни социални и юридически услуги – каза д-р Върлева.

„Ще продължим да ги подкрепяме. Хората, живеещи с ХИВ и СПИН, се доверяват на неправителствени организации, не толкова на съответните структури. Броят на НПО, работещи с тези хора, нарасна от три до пет“, каза д-р Върлева.

"Над 300 училища са включени в кампанията за превенция и контрол на ХИВ/СПИН тази година, 35 от тях са в София", допълни още Върлева.

Дейностите се координират с десетте общински офиса, създадени по Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН през 2004 година. През тези години общините създадоха местни обществени комитети, в които включиха представители на здравеопазването, образованието, полицията, хората, живеещи с ХИВ/СПИН. „Нашето разбиране е, че СПИН е не само здравен, а и социален и демографски проблем. България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ/СПИН“, каза д-р Тонка Върлева.

Гърция на прага на ХИВ епидемия

Инфекциите с ХИВ сред гръцките наркомани достигат "епидемични" размери. Броят на регистрираните случаи е с 35% по-висок спрямо 2010, ...

Към 25 ноември 2012 г. общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1612.

От началото на годината в страната са регистрирани 139 ХИВ-позитивни лица; за същия период на миналата година те са били 183, т.е. не се наблюдава тенденция на увеличение на случаите през 2012 г. От новорегистрираните лица, 108 са мъже и 31 са жени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com