Български учен съобщи добри новини за Омикрон на база предварителни данни

14623
Български учен съобщи добри новини за Омикрон на база предварителни данни
Снимка: iStock

В S-протеина на новия вариант Омикрон на коронавируса SARS-CoV-2 (бел. ред. - с помощта на този протеин вирусът прониква в човешките клетки) има две групи мутации, които буквално се борят и неутрализират една с друга. Това е изводът от чернова на изследване "The High Transmission of SARS-CoV-2 Omicron (B.1.1.529) Variant is Not Only Due to Its hACE2 binding: A Free Energy of Perturbation Study" (т.е. предварителни данни, които трябва да бъдат потвърдени от независим научен екип), извършено от българския учен д-р Филип Фратев. Ученият е познат като един от авторите на специализирана статия относно една от най-важните мутации при британския и южноафриканския вариант на коронавируса (Алфа и Бета) – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Едната група мутации позволява на вируса още по-лесно и бързо да се прилепва и влиза в човешките клетки. Това са мутациите Q498R, Y505H и G496S. Втората група обаче всъщност отслабва способността на вируса да прави това. Основната мутация там е Q493R и точно тя влияе отслабващо на способността на вируса да се свърже с човешка клетка с подходящ рецептор, най-често ACE2.

Учени показаха варианта Омикрон на коронавируса (СНИМКА)

За първи път учени от Университета в Хонконг са успели да снимат варианта Омикрон на коронавируса, става ясно от публикация на сайта на...

В изследването пише и друго – че мутацията Q493K, която е "заместваща" на Q493R, има още по-силен негативен ефект за способността на вируса да влиза в човешките клетки.

Д-р Фратев посочва, че това е изненада, защото тези мутации на вируса имат съвсем друг ефект при лабораторни изпитания с мишки. Там е резултатът е бил засилена способност на вируса да заразява.

В крайна сметка изчисленията в проучването са, че има по-малка промяна в коронавируса с варианта Омикрон, но с предупреждение, че е възможно това на практика да е по-различно поради ограничения в самото изследване, като например, че има нужда от допълнителни проучвания на взаимодействието на мутациите.

Д-р Фратев припомня и друго - съобщения за Pfizer, че коронавирусната им ваксина е с по-слаб ефект при Омикрон. Според материал на Reuters, предварително проучване показва, че генерираните от ваксината антитела се справят 41 пъти по-зле с Омикрон, отколкото с първоначалния ухански вариант. За сравнение, при Бета варианта, който също беше първо потвърден в ЮАР преди над година, положението беше само 3 пъти по-зле. Става въпрос за хора с две дози, а при преболедували и след това ваксинирани ефектът е далеч по-добър. При друго лабораторно изследване, също посочено в материала на Reuters, с кръв от ваксинирани с 3 дози от ваксината на Pfizer, ефектът е следният - 37 пъти по-лоша работа на антителата спрямо варианта Делта, но отново това не е потвърдено от независим екип изследване. Има тълкувания, че за напълно ваксинираните хора се увеличава рискът да се разболеят и изкарат леко COVID-19, а не че се увеличава рискът да се разболеят тежко. Но най-общо заключението засега е следното - колкото повече антитела имаш, толкова по-малко вероятно е да се разболееш.

Омикрон и ваксините – колко ефективни ще са срещу него?

Седем от мутациите на новия вариант на коронавируса Омикрон (B.1.1.529) се намират директно на повърхността на вируса, която се свързва...

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла коментира, че компанията може да модифицира ваксината си специално за Омикрон до март, 2022 година, "ако се налага".

Д-р Аспарух Илиев също коментира данните в профила си във Фейсбук: "Дори при бустър защитата срещу разболяване ще спадне от 95% на 25%. Уговорката е, че тези данни са от неутрализиращи тестове в култура, където клетъчният имунитет не е взет предвид, а той играе немалка роля. Освен това данните са в култура, не в реални хора, а в тялото имунитетът е винаги една степен по-ефективен. Отново подчертавам - тези проценти са от тестове в лаборатория, а не от данни за заболели, т.е. процентите не могат да се интерпретират 1 към 1 със заболели леко/тежко. Вероятно ще трябва и адаптирана ваксина, а дотогава бустър. Във всички случаи с бустър доза вероятно ще имаме сносна защита срещу тежко протичане. Горещо съветвам да се направи бустър доза, дори да не сте направили 6 месеца от втора доза. Също така и естественият имунитет губи голяма част от ефективността си. По отношение на тежестта на Омикрон все още не знаем много, но хубавата новина е, че не изглежда по-тежък от Делта, а по-лек по отношение на белодробните симптоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?

Археолози откриха най-древния пиърсинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com