Лекарство срещу коронавируса - надежда и разочарование от Азия

4489
Лекарство срещу коронавируса - надежда и разочарование от Азия
Снимка: Getty Images/Guliver

Усилията да бъде открито ефективно лекарство срещу новия коронавирус SARS-CoV-2 продължават, а нова надежда има от Китай.

Според публикация в научния журнал "Сел", ново лекарство дава окуражаващи резултати. То е разработено на база антитела, генерирани от човешкото тяло. Принципът на действие е като на серум. Антителата са изолирани от кръвта на 60 оздравели от COVID-19 пациенти. Потенциално, приемът на лекарството може дори да създаде временен имунитет срещу болестта.

ЕС може да разреши лечението с "ремдесивир" до дни

Възможно е условно разрешение за употреба на лекарството „Ремдесивир“ да бъде дадено в близките дни, заяви днес изпълнител...

Лекарството се тества в Пекинския университет. Предстои медикаментът да премине фазата с тестване на хора, като китайските учени се надяват лекарството да е готово до есента. По този начин то би помогнало при евентуална втора вълна на коронавируса.

Припомняме, че преди 2 дни в списание Nature се появи публикация за антитяло, "произведено" от преодолял ТОРС човек, което изглежда действа и срещу SARS-CoV-2. Ако действително антитялото работи, то може да се приема под формата на серум - подробности ТУК!

Междувременно се оказа, лекарството "Авиган" ("Фавипиравир", "Фавилавир"), на което се възлагат големи надежди във връзка с лечението на коронавирус, засега не е потвърдило своята ефективност по време на клиничните изпитания, пише БГНЕС.

Агенция "Киодо" съобщава, че лекарството е разработено преди 6 години от фармацевтичната компания "Fujifilm Toyama Chemical Co". След като китайски лекари обявиха, че препаратът е ефективен при лечение на коронавирусна инфекция, Япония започна да провежда клинични изследвания, за да може до края на май да одобри прилагането му при такива случаи.

Великобритания се цели да бъде първа с ваксина срещу коронавируса в света

Подобно на други министри от правителството през седмицата, британският бизнес секретар Алок Шарма заяви, че страната се движи към допъ...

До момента, обаче, няма научни доказателства на ефективността на лекарството. За да бъде одобрено за прилагане при лечение на болни от коронавирус, са необходими конкретни данни за намаляване на вируса в организма и за подобряване на състоянието при пневмония.

В момента се правят клинични изследвания с 86 пациенти с леки симптоми или без такива. На една група са започнали да дават препарата от първия ден на хоспитализацията, а на друга – от шестия ден. Според междинните данни, няма видима разлика в коефициента на намаляване на вируса.

Лекарството е разработено в Япония преди 6 години като противогрипен препарат. При опити върху животни са констатирани странични ефекти върху развитието на ембрионите, поради което той не се изписва на бременни жени. Лекарството попада в списъка на препарати, които може да се ползват за лечение след специално правителствено разпореждане, в случай че другите лекарства не действат. Междувременно китайски лекари заявиха, че е ефективен при лечението на пневмония, предизвикана от новия вид коронавирус.

Япония започна да провежда изпитания на препарата през март, като наличните в страната запаси от "Авиган" са достатъчни за лечението на 2 милиона души.

Възможно ли е аспиринът да е основен отговор за тежките случаи на коронавирус?

Колко точно помага аспиринът срещу болестта COVID-19, която е предизвикана от новия коронавирус SARS-CoV-2? Според ново проучване от Ки...

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 20 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com