Може ли да се заразите чрез парите

2831
Може ли да се заразите чрез парите
Снимка: iStock/Guliver

Паричните средства в самото начало на пандемията бяха елемент за притеснения, чрез който коронавирусът може да се разпространява. На теория всичко изглеждаше логично - заразеният човек докосва банкнотата и оставя частици от вируса върху нея, плаща в магазина, купюрата преминава през ръцете на касиера и на други клиенти и ги излага на риск от инфекция.

Допълнителните наблюдения показаха, че SARS-CoV-2 се предава главно чрез въздушни капчици, но взаимодействието с повърхностите и предметите, включително и парите, все още е рисковано. Това доведе до по-рядкото използване на пари в целия свят.

Канарските острови отменят "зеления пропуск" за достъп до услуги

Върховният съд на испанския архипелаг е отменил временно "зеления пропуск", позволяващ достъп до ресторанти, барове и хотели, съобщиха ...

Немските учени от университета в Рур и техните колеги от други изследователски центрове са провели проучвания за способността на заразяване, включително и със SARS-CoV-2, чрез парите в брой. Изследователите започнаха експеримента с коронавирус BCoV, който заразява едрия рогат добитък, по който има по-малко строги изисквания за биосигурност. Те нанесоха разтвор, съдържащ вируса, върху банкноти и монети от различни номинали. На монетите вирусът се задържа по-дълго - половината от вирусите умират след почти 50 часа. На банкноти - само след 3-7 часа, съобщава Труд.

Учените предполагат, че за SARS-CoV-2 животът ще бъде приблизително същият. В допълнение към банкнотите и монетите, те нанесоха разтвор от вируса върху повърхност от неръждаема стомана. На стоманената повърхност вирусът беше откриван и след 7 дни, а върху монети от 10 цента, 1 евро и 5 цента изчезваше съответно след 6 дни, 2 дни и 1 ден. На банкнотите с номинал 10 евро вирусът напълно изчезна след 3 дни.

„Бързото изчезване на вируса от монетата от 5 цента се дължи на това, че тя е направена от мед, за която е известно, че върху нея вирусите са по-малко устойчиви“, обясни Даниел Тод, един от авторите на работата.

Въпреки това, съхраняването на вируса върху повърхността не показва пряко риска от инфекция. Затова учените проведоха друг експеримент, полагат разтвор с BCoV и SARS-CoV-2 върху банкноти, монети и PVC плочи, имитиращи платежните карти. „Не видяхме почти никакво предаване на вируса веднага след изсъхването на течността. В реалния свят заразяването със SARS-CoV-2 чрез парите е много малко вероятно“, казва Тод.

Пандемията разбила психиката на порнозвездите

Порнозвездата Чери Девил разказа, че заради пандемията от covid-19 е започнала да изпитва проблеми с психическото здраве, предава Daily...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com