Осем от най-древните храмове в света

9615
Осем от най-древните храмове в света
Снимка: iStock

От най-ранните дни на човешката цивилизация хората са се кланяли на богове и са им строили храмове. Днес много от тези впечатляващи структури все още стоят, доказателство за изобретателността на нашите най-древни предци. Изучаването или посещението на някой от тези храмове ни дава завладяваща представа за това в какво са вярвали нашите предци и как са живели. Изданието Ancient Origins представя осем от най-старите храмове в света.

Гьобекли тепе, Турция: на 11 600 години

Съвременна Турция, изглежда, е била връзката на древния свят, без значение за коя древна цивилизация става дума. Не е изненадващо, че Турция е дом на най-древния известен храм, който съществува – Гьобекли тепе. Смята се, че Гьобекли тепе е издигнат между 10 000 и 9000 г. пр.н.е. в Южна Турция. Това прави храма по-стар от изобретяването на колелото или началото на човешкото земеделие или животновъдство.

Историците смятат, че храмът е построен от ранните ловци-събирачи. Мястото се състои от редица каменни кръгове, украсени със стълбове с гравюри на животни и жреци. Това ни дава рядък поглед върху вярванията на хората от Горна Месопотамия през този период.

Ново откритие в Гьобекли тепе поставя под съмнение ролята му като храм

Самото място не е открито до края на ХХ век. Докато работата продължава, обектът се оказва изненадващо масивен. В момента в Гобекли тепе работят различни групи археолози от цял свят. Някои експерти твърдят, че може да отнеме повече от 50 години, за да се разкрие целият обект, и още много години след това, за да се разбере напълно всичко, което е открито.

Храмът Амада, Египет: над 3500 години

Подобно на Турция, Египет е земя, богата на археологически обекти. Един от най-древните е храмът Амада, най-старият египетски храм, откриван някога в Нубия. Храмът датира от около 1500 г. пр.н.е., от XVIII династия на Египет.

 

Смята се, че изграждането му е наредено от фараона Тутмос III. Той посветил храма на главния египетски бог Ра-Хорахти, бога на слънцето. Тутмос III може да е наредил изграждането му, но никога не е видял завършването му. Неговият син Аменхотеп II продължава строителството на Амада след смъртта на баща си, като се фокусира върху подобряването на украсата на храма.

Тези декорации се оказват златна мина за археолози и египтолози. Във вътрешността на храма археолозите са открили добре запазени и майсторски изработени цветни релефи. Тези релефи изобразяват както Тутмос, така и неговия син Аменхотеп в компанията на различни египетски богове. Заедно с релефите са открити два надписа, които описват различните военни постижения на двамата фараони.

Храмът, заедно с няколко други впечатляващи древни паметника, е преоткрит през 60-те години на миналия век, когато египетското правителство строи Асуанската язовирна стена. Храмът трябвало да бъде преместен от първоначалното си място на по-високо, за да се избегне рискът от наводнение.

Хипогеят Хал Сафлени, Малта: над 4700 години

Всъщност бихме могли да попълним този списък само с храмове от Древен Египет. Но за следващия храм оставяме Египет зад гърба си и се отправяме към Малта. Може невинаги да свързваме Малта с древна история, но всъщност малките острови са домакини на някои впечатляващи забележителности. Перлата в короната вероятно е хипогеят Хал Сафлени, построен около 2500 г. пр.н.е. Най-впечатляващото в този хипогей? Изграден е изцяло под земята!

Главната зала на хипогея (Hamelin de Guettelet / CC BY-SA 3.0)

За да посетите този масивен неолитен храм, трябва да следвате огромни варовикови стъпала през различни тесни проходи. Мястото включва некропол, за който историците смятат, че някога е съхранявал останките на най-малко 7000 души. Наред с внушителния некропол обектът включва храм и светилище. По-голямата част от обекта е датирана от около 2500 г. пр.н.е., но някои части са още от 4000 г. пр.н.е.

Храмът е открит случайно през 1902 г. от строители. Без да осъзнават важността на находката, те първоначално се опитват да я прикрият, за да не изостанат. За щастие не са причинили много щети. Поради това, че се намира под земята, хипогеят е един от най-добре запазените от всички древни храмове. Днес той е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Хаджар Ким и Мнайдра, Малта: над 5000 години

Хипогеят може да е най-известният древен храм на Малта, но не е най-старият на островите. Тази чест се пада на двата храма Хагар Ким и Мнайдра. Тези два храма, разположени само на 500 метра един от друг, се смята, че датират между 3700 и 3200 г. пр.н.е. Преди откриването на Гьобекли тепе те са държали палмата на най-старите известни храмове в света.

Разположени са на върха на скала и гледат към Средиземно море. Подобно на хипогея, двата храма са в забележително добро състояние, особено големите каменни плочи, които образуват вратите, нишите и апсидите на храмовете. Хаджар Ким може да се похвали и с впечатляващ монолит, който тежи поне двадесет тона!

Смята се, че храмовете са построени за поклонение на слънцето и отбелязване на смяната на сезоните. По време на равноденствието светлината нахлува в Хаджар Ким през елипсовидна дупка, която древните по някакъв начин са пробили в камъка.

Храмът Мнайдра се състои от три храмови структури. Всички датират от малко по-различни периоди. Най-старата е от около 3600 – 3200 г. пр.н.е., южният храм е от около 3150 – 2500 г. пр.н.е., а най-новото попълнение, централният храм, е построен последен между другите два.

Когато е открит за първи път през 1840 г., обектът е забележително добре запазен. За съжаление обаче през 2001 г. храмът Мнайдра е пострадал от вандали. Те събарят и счупват повече от 60 мегалита и драскат графити върху тях. За щастие щетите са отстранени и до голяма степен незабележими. Обектът отново е отворен за обществеността през 2002 г.

Стоунхендж, Англия: над 5000 години

Може би най-известният храм в списъка е Стоунхендж в Англия. Смята се, че изграждането на каменните кръгове на Стоунхендж е започнало преди около 5000 години.

iStock

Мястото, каквото го познаваме днес, е от малко по-късно, построено около 2500 г. пр.н.е. Състои се от симетрично подреждане на масивни камъни, тежащи до четири тона всеки. Освен големия размер на камъните обектът може да не изглежда толкова впечатляващ, колкото някои други забележителности в този списък; въпреки това той е широко смятан за впечатляващ подвиг на инженерството.

Историците се стремят да научат повече за Стоунхендж и той все още е заобиколен от мистерия. Все още не знаем защо е построен, но историците предполагат, че първоначално може да е бил храм за поклонение на стари земни божества. Други твърдят, че е бил друидски храм или е използван за поклонение на слънцето и звездите.

Стоунхендж е бил слънчев календар

Стоунхендж е обект на Световното наследство на ЮНЕСКО от 1986 г. Днес той е популярна туристическа атракция и място за поклонение по време на лятното и зимното слънцестоене.

Зикурат от Ур, Ирак: на повече от 4000 години

Зикуратът от Ур може да се открие в Тел ел-Мукаяр в провинция Ди Кар в съвременен Ирак. Това е един от най-старите и най-добре запазените древни зигурати, или стъпаловидни пирамиди. Датира от Древна Месопотамия и се смята, че е построен около 2100 г. пр.н.е.

Зикуратът от Ур (Hardnfast / CC BY 3.0)

Храмът е построен в древния град Ур, голям шумерски град-държава и най-ранната известна цивилизация в Южна Месопотамия. Построен е от Ур-Наму за поклонение на древното шумерско божество Нанна, известно още като Син.

Храмът днес е впечатляващ, с размери около 64 метра дължина, 46 метра ширина и близо 30 метра височина. Археолозите смятат, че храмът някога е бил много по-голям. Днес са оцелели само основите.

Шумерският народ вярвал, че Нанна бил толкова доволен от храма, че го превърнал в свой земен дом, и затова на върха на храма имало малко светилище. Тъй като са останали само основите, това сведение е почерпено от древногръцкия писател и географ Херодот.

Зикуратът от Ур е претърпял две големи реставрации. Първата е от нововавилонския цар Набонид през 600 г. пр.н.е. Втората е през 80-те години от Саддам Хюсеин, когато са възстановени части от зикурата, включително стълбището и долната фасада. За съжаление той е затворен за обществеността от 2003 г. и е бил достъпен само за военен персонал.

Храмът в Луксор, Египет: на повече от 3500 години

Храмът в Луксор се намира на източния бряг на Нил. Смята се, че строителството му е започнало между 1100 и 1600 г. пр.н.е. Най-известен е със своята алея на сфинксовете и огромния пилон на Рамзес II.

Пилонът на Рамзес II (Olaf Tausch / CC BY 3.0)

Било е необходимо много време, за да бъде завършена масивната структура, и строителството продължава по време на управлението на няколко фараони, включително Аменхотеп III, Рамзес II и Тутанкамон.

Тъй като различни фараони продължават да добавят към обекта, той е смесица от различни стилове и древни структури. Днес храмът в Луксор се смята за най-големия и важен обект в Древен Египет.

Джгантия, остров Гозо, Малта: над 5000 години

Отново се връщаме в Малта. Смята се, че храмовият комплекс Джгантия е вторият най-стар известен храм в света и е една от най-старите структури, които все още съществуват. Смята се, че е построен между 3600 и 700 г. пр.н.е.

BoneA / CC BY-SA 4.0

Храмовете носят името си от малтийската дума за гигант, ggant, и отговарят на името си. Храмовете са изградени от гигантски блокове от коралови камъни, много от които тежат до 55 тона и са високи над 5 метра. Мястото е толкова впечатляващо, че дълго време местните вярвали, че храмовете са дом на раса от гиганти и са построени от гигант на име Сунсуна.

Археолозите смятат, че храмовете Джгантия вероятно са построени за поклонение на Великата Майка Земя, богиня на плодородието. Свидетелства сочат, че тя е била почитана с ритуали за плодородие, които включвали жертвоприношения на животни, тъй като районът е осеян с кости.

Не е изненада, че малтийците са вярвали, че Джгантия е построена от гиганти. Дори с цялата ни модерна технология и оборудване бихме се затруднили да възпроизведем повечето храмове днес. Те са свидетелство за трудолюбието и изобретателността на нашите предци.

Фактът, че  всички тези храмове все още стоят хиляди години след като са били построени, е удивителен. Те са преживели десетки въоръжени конфликти и борби за власт през вековете. Почти всички храмове в този списък са обекти на Световното наследство на ЮНЕСКО, така че се надяваме да оцелеят още хилядолетия.

ОЩЕ: Как е устроена Вселената: версия на шумерите, на която е трудно да не се възхитим

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно