Откриха останките на изчезнала американска подводница от Втората световна война

13219
Откриха останките на изчезнала американска подводница от Втората световна война
Снимка: National Archives

Японски учени откриха останките на американската подводница USS Albacore (SS-218) от Втората световна война, потънала през 1944 г. Тази подводница се счита за една от най-успешните във ВМС на САЩ в Тихоокеанския театър на операциите. Екипажът на подводницата успял да потопи 10 японски кораба, сред които самолетоносачът „Тайхо“. Най-новият и най-големият самолетоносач на японския императорски флот е потопен по време на битката при Марианските острови през юни 1944 г.

USS Albacore (SS-218) National Archives

Екип японски изследователи, работещи за организация с нестопанска цел, са открили останките миналата година. Тамаки Ура, почетен професор по инженерство в Токийския университет и директор на La Plongée Society for Deep Sea Engineering, казва пред Live Science, че основната причина за издирването на останките е бил големият брой на екипажа, загинал с потъването на подводницата.

Изследването за проекта започнало през 2019 г., но първоначалното проучване било отложено за 2022 г. поради ограниченията на COVID-19. Подводницата е открита край бреговете на Хокайдо на дълбочина 250 метра.

Силните течения, морската растителност и лошата видимост на мястото направили пълното документиране на останките истинско предизвикателство според изявление на Командването на военноморската история и наследство на САЩ (NHHC). Но няколко отличителни модификации, включително радарна чиния и редица вентилационни отвори на надстройката, позволили на изследователите да потвърдят, че останките са на USS Albacore.

Смята се, че подводницата е потънала на 7 ноември 1944 г., когато японски кораби са регистрирали подводна експлозия в района, вероятно след като подводницата е попаднала на морска мина. По това време Albacore патрулирала и всичките 85 членове на екипажа на борда загинали. Американските военни вече са успели да уведомят роднините на 76 от загиналите.

Сонарно изображение на останките на USS Albacore на морското дъно на дълбочина около 250 метра, на около 8 километра източно от град Хакодате на о. Хокайдо. La Plongée Society for Deep Sea Engineering

Тъй като 85 американци са загинали заедно с подводницата, мястото на катастрофата на USS Albacore (SS-218) и самата подводница са военен гроб и са защитени от законите на САЩ.

„Това е свещено място, което представлява последното място за почивка на американските моряци, които се жертваха, за да защитят нашата нация“, каза говорителят на ВМС на САЩ Иън Макконъхи.

В същото време американските учени не планират допълнителни изследвания на подводницата предвид дълбочината, на която се намира тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно