Рискът от прекомерното използване на антибиотици срещу Covid-19

3577
Рискът от прекомерното използване на антибиотици срещу Covid-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Макар  SARS-CoV-2 да е вирус епидемията  поставя въпроса за лекарствената устойчивост. Всички сме съсредоточени върху резистентността на антибиотиците и изведнъж се срещнахме с SARS-CoV-2.  Ситуацията се усложнява истова, че въпросът за устойчивостта към антибиотиците може отново да се върне на преден план след първата вълна на епидемията и заради това, че когато при човек се развива тежка пневмония, както в случая с Covid -19, попадайки в реанимация лекарите му назначават антибиотици за предотвратяване на риска от вторична  инфекция, коментира д-р Бенжамен Давидо, специалист по инфекциозни заболявания за Slate.fr.

Съществува риск от развитие на резистентност към антибиотиците, потвърждава д-р Даниел Тирион професор от факултета по фармация към университета в Монреал. Пациентите с Covid-19 имат много широка клиническа картина. Тези, които имат нужда от хоспитализация имат рентгенологични изменения, което затруднява диференциалната диагностика. По някои предварителни данни, използването на антибиотици за много от пациентите не е необходимо.

СЗО: Антибиотиците стават все по-вредни

Антибиотиците - все по-малко полезни и все по-вредни. Предупреждението идва от Световната здравна организация. Прекомерната, а понякога...

Според изследване на Тимъти Майлз Роусън, публикуването на 2 май 8% от пациентите имат коинфекция (бактериална или гъбична), но антибиотици получават 72% от пациентите. Въпросът за резистентността към антибиотици, която ще последва след епидемията от коронавирус не е безобиден. 

Устойчивостта, придобита от някои бактерии при контакт с антибиотици е сериозен проблем за здравето - тез и бактерии, независимо от това дали са в човека заради неадекватно или продължително действие на антибиотиците или са му предадени от друг човек или животно, могат да станат почти неуязвими за лечение. В момента не знаем нищо за типа пациенти, които получават антибиотици и за микробната динамика. Популацията болни, хоспитализирани в отделения за интензивна терапия, може би се отличава силно от тази популация, която обикновено се хоспитализира. По този начин динамиката на предаване на бактериите е друга, отбелязва д-р Даниел Тирион.

Добрата новина е в това, че решителните хигиенни мерки, въведени заради кризата с коронавируса могат да спрат предаването на резистнентни батерии. "Принудени сме да поставяме всички болни в респираторна изолация, но и в контактна изолация - това е най-добрият начин да се защитим от устойчивостта към антибиотиците, уверява д-р Давидо. По думите му пациентите имат стаи с отделни тоалетни и предприети максимални мерки за безопасност. Това ще насочи нещата в правилната посока - ако на човек са предписали повече от обикновено и това е повишило неговата индивидуална устойчивост към антибиотииците, то поне предаването на тази устойчивост вътре в болницата, вероятно, е понижено.

От гледна точка на бактериалната резистентност възникват други въпроси и друг аспект от епидемията - това е по-голямото използване на водно-спиртни разтвори в огромно количество и по-систематично използване на дезинфекциращи средства в обществени места и домове.

Супербактериите стават все по-сериозна опасност за човешкия живот

"Супербактерии", резистентни към антибиотиците от най-ново поколение се разпространяват в болниците в Европа, показва общоевропейско пр...

 По този въпрос мненията се разделиха. Доктор Тирион смята, че съществува "безпокойство заради непрекъснатото използване на тези продукти. Те могат да променят нормалната флора на популацията, оставяйки възможност за развитието на патогенни бактерии. В литературата се среща данни, потвърждаващи тази позиция, но как това ще повлияе на сегашната пандемия не е ясно."

Доктор Давидо е по-оптимистичен: "Ние отново се приспособихме към санитарните норми и това е глобален начин за борбата с устойчивостта към антибиотиците по пътя на разрушаването на веригите на предаването на резистентните бактерии."

Нова надежда срещу коронавируса: Съществуващо човешко антитяло може да го блокира

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com