Ще променят представата ни за Вселената: учени ще обявят две революционни открития

20972
Ще променят представата ни за Вселената: учени ще обявят две революционни открития
Снимка: iStock

Учените, които се занимават с различни изследвания, днес, 29 юни, ще направят важни съобщения за своите две нови открития. Засега има само предварителни предположения какво са успели да открият учените. Може би тези научни постижения могат да променят нашето разбиране за това как работи Вселената. За това какво вече се знае за тези нови открития, пише ScienceAlert.

Първото откритие е за гравитационните вълни

Учените от американския проект NANOGrav, заедно с учени от Европа, Австралия и Индия, се занимават с търсене и изучаване на гравитационните вълни. Те правят това, като наблюдават звезди като пулсари, използвайки радиотелескопи на Земята.

Очаква се днес в 20:00 часа учените да информират обществеността за важно откритие, което се отнася до гравитационните вълни. Засега няма точна информация какво точно са успели да открият изследователите, но се предполага, че откритието се отнася до фона на гравитационните вълни или, както още го наричат, ​​фоновия шум на Вселената.

Може би астрономите са успели да открият този фонов шум и ако е така, това може да е революционно постижение, което може да промени разбирането за първите дни на Вселената.

По думите на учените малко се знае за периода в историята на Космоса до 400 хиляди години след Големия взрив, но гравитационните вълни и фонът на тези вълни могат да разкажат какво се е случило няколко десетки секунди след Голям взрив.

Както смяташе Айнщайн: Разширението на Вселената може да е мираж

Но откриването на фоновия шум на Вселената е много трудно и един от начините той да бъде фиксиран е използването на масиви от пулсари. Това са неутронни звезди, които се засичат по тяхното електромагнитно излъчване. Те обикновено „пулсират“ с радиовълни и друго електромагнитно лъчение, а неутронните звезди, които пулсират, се наричат пулсари.

Пулсарите се въртят много бързо около оста си и изпускат потоци радиовълни на определени интервали. Теоретично гравитационните вълни трябва да причинят леки неравномерности във времето на освобождаване на тези радиационни потоци.

Трудно е те да бъдат фиксирани с един пулсар, но ако се използва набор от пулсари, може да се открие влиянието на гравитационните вълни и по този начин да се изолира фоновият шум. Може би учените просто са го открили, но това ще стане известно едва след обявяването на резултатите от изследването.

Второто откритие е за неутриното

Учените от обсерваторията за неутрино IceCube, разположена в Антарктида, също трябва да обявят новото си откритие днес, но в 21:00 часа българско време.

С помощта на специален детектор учените от IceCube търсят така наречената неуловима или призрачна частица – неутриното. Това са елементарни частици, които са невероятно трудни за откриване поради факта, че нямат заряд и почти никаква маса. Сега учените са наясно със съществуването на три вида неутрино, които могат да преминат през всеки известен обект без препятствия.

Неутриното може да се използва за изследване на далечни космически събития, тъй като техните характеристики остават почти неизменни, докато пътуват в Космоса, независимо от заобикалящата ги среда.

Неутрино се произвеждат по време на процеса на бета-разпада, който превръща неутроните в протони, поради което неутриното са сред най-разпространените частици във Вселената. Между другото, докато четете тези редове, всяка секунда през тялото ви прелитат десетки милиарди призрачни частици.

Вселената се е появила с гръм и трясък, а не с отскок

Учените вече са открили неутрино, идващи от Слънцето, както и от много далечни квазари, а също така са регистрирани в ускорители на частици на Земята. Някои изследователи дори вярват, че невидимата и също толкова неуловима тъмна материя може да се състои от неутрино.

Не е известно много за съобщението, което можем да очакваме тази вечер, освен че определено ще включва някакъв вид интригуващо откриване на неутрино – и ще има много малко общо с гравитационните вълни!

Остава да приготвим пуканките и да се настаним на първия ред, за да гледаме на живо обявяването на откритието.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво има отвъд Вселената?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно