Симулатор показва как би изглеждала ядрена война между Русия и НАТО (ВИДЕО)

21936
Симулатор показва как би изглеждала ядрена война между Русия и НАТО (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Ако някога се разрази ядрена война между Русия и НАТО, може би конфликтът ще изглежда така, както е показано във видеото:

Хипотетична ядрена война между Русия и НАТО ще се разиграе по ужасен сценарий и ще доведе до смъртта на милиони хора по света за няколко часа, пише Newsweek, цитирайки доцента от Принстънския университет Алекс Глейзър, един от създателите на симулатора на сблъсък, наречен "План А".

Аудиовизуалният фрагмент, симулиращ хода на ядрена война, стана особено популярен след ескалацията на войната в Украйна, въпреки че за първи път е демонстриран през 2017 г.

План А показва как локализиран ядрен обмен може бързо да ескалира в глобална катастрофа. Сценарият, показан във видеото, е правдоподобен въз основа на наличните данни.

„Според оценките в първите няколко часа от конфликта ще загинат и ще бъдат ранени повече от 90 милиона души“, казва Глейзър. Той добавя, че последиците от глобална термоядрена война за живота на Земята ще бъдат "невъобразими".

„Освен непосредствените щети и икономическия и социален колапс, ще настъпи ядрена зима, която ще утежни катастрофата“, отбелязва ученият, позовавайки се на изследване, което показва, че повече от пет милиарда души могат да загинат поради ядрен конфликт между САЩ и Русия.

Ще приложи ли Русия ядрено оръжие?

Дмитрий Медведев, зам.-председател на руския съвет за сигурност, коментира въпроса може ли Русия да използва ядрено оръжие заради ситуацията в Украйна. Според него Русия е в правото си да използва ядрено оръжие, ако е необходимо. А щяло да стане необходимо, ако заплахата за Руската федерация "надхвърли допустимата граница на опасност". Тогава Москва щяла да бъде принудена да вземе ответно решение. „Без да искаме разрешение от никого, без дълги консултации. И това определено не е блъф“, пише Медведев в своя канал в Telegram..

Според Медведев, ако Русия използва ядрено оръжие, НАТО няма да се намеси във военния конфликт. Той смята, че сигурността на Брюксел, Вашингтон и Лондон е много по-важна за Алианса, отколкото съдбата на Украйна.

Вероятността руският президент Владимир Путин да използва тактически ядрени оръжия във войната срещу Украйна е най-високата от началото на пълномащабната инвазия на 24 февруари, но шансовете за развитие на такъв сценарий все още са малки. Това пише CNN, позовавайки се на американски служители, запознати с последните данни на американското разузнаване.

Украинският президент Володимир Зеленски не смята, че руският президент Владимир Путин блъфира, когато намеква за използването на ядрени оръжия. Той заяви това в ефира на американската CBS.

„Вижте, вчера може би това беше блъф. Но сега може да е реалност. Какво е съвременно използване на ядрени оръжия, или ядрен шантаж? Те избраха цел и окупираха нашата атомна централа и град Енергодар. Там има шест блока... Това е като шест чернобилски блока", казва Зеленски.

Украйна поиска калиев йодид от ЕС

ЕС ще изпрати около 5,5 милиона таблетки калиев йодид в Украйна, за да защити местното население от въздействието на високи нива на радиация в атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи Европейската комисия.

На 26 август ЕС получи искане от Украйна за доставка на препарати с калиев йодид „като превантивна мярка за сигурност за повишаване на нивото на защита около АЕЦ“. „Таблетки с калиев йодид ще се използват в определени случаи, например за избягване на вдишване или поглъщане на радиоактивен йод“, се казва в изявление на Комисията.

„Никоя атомна електроцентрала никога не трябва да се използва като театър на военни действия. Недопустимо е животът на цивилни да бъде застрашен. Всички военни действия около АЕЦ Запорожие трябва да бъдат прекратени незабавно“, заяви тогава еврокомисарят Янез Ленарчич.

И Русия се запасява

В същото време руската Федерална медико-биологична агенция също закупува калиев йодид, според съобщението, за 2023 – 2024 г., но това се случвало поради необходимостта да се „покрият плановите нужди“ за следващите две години. От ведомството твърдят, че закупуването на калиев йодид се извършвало системно и имало за цел защита и поддържане на функцията на щитовидната жлеза. В същото време агенцията отбелязва, че това вещество може да се използва за лечение на последиците от радиационно поразяване.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ядрена война ще доведе до масов глад, който ще отнеме живота на 5 млрд. души

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com