Защо някои хора се разболяват от COVID-19 дори след ваксиниране?

12722
Защо някои хора се разболяват от COVID-19 дори след ваксиниране?
Снимка: Getty Images/Guliver

COVID-19 ваксините са безопасни и ще ви помогнат да се предпазите от развитие на тежка коронавирусна болест и смърт от нея. Това е официалната декларация на производителите на ваксини. С нея и нито дума повече се ангажира и Световната здравна организация. Никой никога не е давал гаранция, че всеки ваксиниран е застрахован от разболяване, пише 24 часа.

Тове е така не защото ваксините са лоши, а защото поради уникалността на хората 100% успех не се случва при нито една ваксина. Макар и малък процент от ваксинираните не развиват имунитет поради особености на своя организъм или нетипично взаимодействие между ваксината и тялото. При ваксините, които се използват от десетилетия, животът сочи средно 5% нон-респондери – хора, които не развиват защита срещу причинителя на даденото заболяване. Вероятно с натрупването на опит от милиарди случаи това ще бъде процентът и при COVID ваксинациите. Колкото повече дози бъдат поставени, толкова по-голяма е вероятността сред получателите да има хора с “грешен” отговор. Но засега проучванията върху сравнително малко хора и за период от едва няколко месеца показват под 1% при завършен курс ваксиниране.

СЗО не разполага с данни за смесването на различни ваксини срещу коронавирус

Световната здравна организация не разполага с информация дали може да се смесват ваксините срещу коронавирус на различните производител...

Създаването на реалистична представа за възможностите на ваксините е начинът да се избегне помпане на антиваксинални настроения от “излъгали се”, че инжекцията е абсолютната им застраховка за недосегаемост от вируса. Пред скоби е, че при двудозовите ваксини първата игла все още не дава никаква гаранция за изработен имунитет. Изнасят се обнадеждаващи изследователски данни за наличие на антитела и в третата седмица след първата доза на някои от одобрените видове ваксини, но се смятат за етапно и очакващо препотвърждаване знание. Заключение ще има след доказване с допълнителни данни. Дотогава - предупреждават експертите - хората между първа и втора доза се смятат за незащитени от заразяване и боледуване, включително в тежка форма и със смъртен изход. Денят на втората игла също не означава автоматично преминаване към недосегаемите. Всяка от компаниите производителки е написала в “листовката” на ваксината си след какъв период се очаква да е налице защита. Това са биотехнологичните условия за ефективност на ваксината по подразбиране. В редки случаи процесът се затруднява от други фактори.

В реалния живот ваксината може да се компрометира от неправилно прилагане. Случва се рядко – светът се радва на ваксините и медицинските лица ценят всяка капка, но стават и гафове. Например добиха известност случаи на поставяне на частични дози в Калифорния, САЩ, и обратното – на петорно количество на служители в старчески дом в Германия. За сериозни последици обаче не се съобщава. Други пробойни може да се създадат, ако флаконите не се държат на необходимата температура или ако инжекцията се направи на неправилно място на ръката.

Новите варианти и очакваните следващи такива също може да се окажат фактор за провал. Засега няма данни някоя от мутациите на вируса да разоръжава напълно ваксините, но теоретично е очаквано. В отговор биотехнологичните лаборатории вече надграждат продуктите си да са ефективни към последните версии на патогена. “Модерна” вече съобщи, че ще пусне нова подобрена ваксина още наесен. Останалите производители също работят по промени, за да осигурят по-добра защита срещу вариантите. В момента се хвърлят титанични сили за разчитане на възможно най-голям брой геноми, за да се установят масовите мутации и колко са агресивни. Според това ваксините ще бъдат надградени, за да могат да неутрализират нововъзникващите щамове толкова добре, колкото и оригиналния.

COVID ваксините имат слаб, а в редки случаи нулев резултат и при хората с потиснат в някакава степен имунен отговор. Такива по презумпция са възрастните – теоретично имунната система се “изтощава” с годините, хроничи заболявания допълнително подриват капацитета и. На този фон изглеждат прекрасни съобщенията, че клиничните изпитвания за ваксините срещу коронавируса показват висока степен на ефикасност и след 65 г. Липсва подобен оптимизъм за хората с вроден имунен дефицит. Както и за подложените на химиотерапия за рак или лекувани с други медикаменти, чиято цел е да потискат имунната система – например след трансплантация.

САЩ са против ваксинационните паспорти

Според университета „Джонс Хопкинс“ САЩ е най-засегнатата в света страна от коронавируса с повече от 550 000 смъртни случаи...

Трите групи фактори плюс "прозоречния период" между поставянето на ваксините и изработването на имунитет създават пул от неизвестен брой уязвими за вируса хора, част от тях дори не знаят, че са с повишен риск. Защитата им може да бъде единствено социална – резултат от човешкото в човека. Казано просто: силният да пази слабия. В конкретния случай означава, докато се създаде масов имунитет, да се спазват мерките за ограничаване на разпространението - правилно използване на маски, хигиена на ръцете и помещенията.

“Както се вижда от данните до момента, никоя ваксина не предпазва 100% от инфектиране - коментира доц. Нина Янчева-Петрова, дм, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина и началник на Отделението за придобита имунна недостатъчност на инфекциозната болница “Проф. Иван Киров”. - Протекцията е в 100% от тежко заболяване, като трябва да се има предвид периодът след ваксинирането и дали са направени и двете дози от ваксината. След първата трябва да са минали поне 14 до 21 дни, за да започне организмът да изработва защитни антитела. По данни от международни проучвания около 80% от ваксинираните с първа доза ваксина на основата на иРНК на третата седмица имат изработени протективни антитела. Докато 14 дни след втората доза протективни антитела има вече при около 95% от ваксинираните.”

Доц. Янчева цитира американско проучване сред медицински персонал, което показва, че 1% от ваксинираните са се инфектирали, като при повечето заболяването е протекло безсимптомно и поголямата част са били в периода преди получаване на втората доза. “Към момента и в нашата практика виждаме инфектирани пациенти, които са били ваксинирани с една доза. Част от тях вече са били инфектирани, но в инкубационен безсимптомен период на заболяването, когато са се ваксинирали. При други инфектирането е настъпило в първите дни след ваксинирането, когато все още няма изработен имунитет. Така че, докато минат поне две седмици след втората доза ваксина, спазването на социални мерки като носене на маски и дистанция е важно”, категорична е доц. Янчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?

Археолози откриха най-древния пиърсинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com