Данчо Караджов пред Actualno: Срам ме е. Новите правила за паркиране са пълна идиотщина

46546
Данчо Караджов пред Actualno: Срам ме е. Новите правила за паркиране са пълна идиотщина

От понеделник, 1 октомври, вече са в сила новите правила за паркиране в центъра на София. Според тях паркирането в „Синята зона“, обхващаща идеалния център на града, струва 2 лв. на час, а в периферната „Зелена зона“ цената е 1 лв. за час. Платеното паркиране в по-скъпата зона е до два часа и е в сила и в събота от 8,00 до 14,00 ч. В „Зелената зона“ максималният престой пък е четири часа, а платеното паркиране важи в работните дни от 8,00 до 19,00 ч. Живеещите на територията на „Синята зона“ трябва да закупят винетни стикери на цена 150 лв., срещу които имат право да паркират автомобилите си пред своите домове.

Това практически е сериозно оскъпяване на цените за паркиране в столичния град, което естествено предизвика редица протести. Освен това активистите от движение ДНЕС предприеха и легални действия срещу Столична община, като първото заседание по внесеното във Върховния административен съд дело е насрочено за днес, 5 октомври. В лица и говорители на протеста се превърнаха редица известни граждани на София, сред които и вокалистът на група Сигнал Йордан Караджов. Actualno.com се свърза с него, за да обясни позицията си по темата.

Тройно по-малко коли паркират в центъра

4200 софиянци, живеещи в центъра на столицата, са си купили винетен стикер за паркиране. Други 2000 пък са подали заявление, но все ощ...

- Преди няколко дни казахте, че с политиката си Столична община ви е накарала да се срамувате, че сте софиянец. Обяснете.

Аз още държа на тази си позиция. Живял съм 60 години в този град, роден съм тук, четвърто поколение софиянец съм. Не мога да допусна, че в един момент хора, които нямат никакво отношение към този град, вероятно защото не са родени тук, ще измислят някаква налудничава идея и ще ни я наложат. Питай първо хората – дали са съгласни, дали имат финансова възможност, дали моралът не е накърнен по някакъв начин. Аз се потресох, когато разбрах, че един инвалид има право да е инвалид само за четири часа и от там нататък да няма никакви проблеми. Също така – всичко е много далеч от правата в Конституцията. Но най-много ме подразни, че си правят каквото си искат и по никакъв начин не се допитват до хората, които са с накърнени права. Трябваше да има дебат, да има разговор, да се сложат проблемите на масата. А не така – някой си пише нещо, слагаме подпис и печат и на другия ден влиза в действие.

- От Общината първо дадоха гратисен период от един месец, после преди два дни г-жа Йорданка Фандъкова държеше да обясни, че няма да има „Синя зона“ в паркингите на моловете. Това не са ли вече някакви отстъпления от първоначалната позиция на Общината?

Да. Не са убедени в позицията си. Ще цитирам един от говорещите пред Общината от онази вечер. Според него това правителство... а няма какво да се лъжем, г-жа Фандъкова е марионетка на Бойко Борисов и на правителството, въпреки че ние я избрахме. Та – това правителство разбира от протести, защото много се страхува да не би крехката му преднина пред някои други партии да не бъде заличена. Знаят, че ако хората наистина се вдигнат, ще имат проблеми. И затова може би са решили да дадат на заден. Но тук се използва една много болна черта от народопсихологията на българския народ. Всички до един – въобще не визирам само правителството на Борисов, ами 100 години назад, те знаят, че за българина, ако не му нарушиш конкретния личен интерес, той много трудно може да се организира. Но наистина вярвам, че това, което се прави в момента по повод новата наредба от Гражданско сдружение ДНЕС и всички симпатизанти и хора, които са обидени от промените, ще има резултат.

Изтича гратисният период за издаване на винетни стикери

Изтича гратисният период за издаване на винетни стикери, с които живеещите в столичния център, които попадат в "Синя" и "Зелена" зони, ...

- Бихте ли обяснил по какъв начин новите правила за паркиране са проблем и на хората, които живеят извън „Синята“ и „Зелената зона“?

Аз лично живея в „Банишора“. Някой ще каже: „Ами като живееш там, какво ти пука, че на някого ще му искат 150 лв. за една кола и 400 за две?“ Как да не ми пука? Нали проблемът ще се върне един ден при мен. Днеска „Синя“ и „Зелена зона“. Утре ще стане „Оранжева“ и „Лилава“ и няма да можем и в Костинброд да си паркираме колите. „Банишора“ е квартал, който е на около десет минути пеша от центъра. Но използвайки автомобила си, аз трябва като пълен глупак след втория час да излизам от дадена среща или разговор за работа, да отивам, да местя колата и да я паркирам някъде другаде. Вчера си говорих с една жена от Центъра за градска мобилност, която служеше на площад „Батенберг“. Тя ми каза, че никой не може да проумее логиката на новите правила. Хората идват, местят си колите и пак ги слагат на същото място, защото нали трябва след максималния престой да си променят положението по някакъв начин. Пълна идиотщина! Има и друго. Когато пуснете SMS и после остават 15 минути до края на максималния престой от два часа, мобилният оператор изключва възможността да пуснеш второ съобщение. Разбирате ли за какво става въпрос? Идеята била да няма много коли в центъра, за да няма задръствания. Ами променяйте кръстовищата. Както и правят всъщност. Нека изкажа моите адмирации за всичко, което се прави пред Телевизионната кула и някои други места, за да се отпуши този град.

- Имате ли представа колко са ви били разходите за паркиране досега месечно и колко биха били според новата наредба?

Честно казано, не съм смятал. Когато ми дойде фактурата за телефон, виждам колко от сметката е заради SMS-и и разбирам за какво става въпрос. Но ако досега съм давал по 30 или 40 лв., с новите правила ще се удвоят тези сметки. Неминуемо ще е така. Но окей – един човек ще си го позволи. Но стотици не могат. Това е страшен удар върху обществото. Става въпрос за принцип, който не трябваше да пипат. Не може така да се оправи икономиката на града.

- Освен вас, другият човек, който говори много по темата, е Иван Лечев. Защо точно музикантите се превърнахте в лица на тези протести?

Пореден протест срещу "Синята зона"

Пореден протест готвят обединените във фейсбук групата "Не на данък паркинг...". Недоволните от новата "Синя зона" в столичния център...

Ние се занимаваме с безкрайно искрена работа. Музиката е душа, сърце. Ние не можем да бъдем като новобогаташите, които нямат психиката да имат пари. Не искам да звучи претенциозно, но ние сме хора, които са си изкарвали хляба само на сцената, безкрайно сме прозрачни, виждали са ни хиляди пъти по цяла България. Няма и как да се скрием – хората, които се прехранваме с музика не сме чак толкова много. Ние излизаме без никакво притеснение, че някой ще може да ни посочи и да каже: „Ето този открадна еди си колко си евро от даден проект.“ Затова сме лица на тази кампания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю