Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата е абдикирала, не може да се меси в БФС: Говори адвокат Георги Градев (ВИДЕО)

26 ноември 2023, 20:59 часа • 13704 прочитания

Наистина ли държавата не може да се намеси в Българския футболен съюз, чийто президент Борислав Михайлов първо подаде оставка, после се завърна, спечели спорен Конгрес, за който още се водят дълги съдебни дела, а за капак на всичко - бе в основата на кървавия протест в София на 16 ноември? Отговорите даде в Студио Actualno адвокатът по спортно право Георги Градев, бивш член на екипа на Димитър Бербатов.

Още: Феновете пазеха с телата си хора от полицейските палки: Иво Вецев и Кристиян Иванов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Абдикацията на държавата

Държавата, чрез издаването на лиценз на БФС, му делегира своите функции, въпреки че съюзът е частна организация, обясни Градев. "Държавата е абдикирала, давайки безсрочен лиценз на едни престъпници да управляват БФС. Законът за физическото възпитание и спорта трябва кардинално да се промени, защото лицензът освен безсрочен, е и безконтролен. Министър Димитър Илиев правилно казва, че няма лост, с който да се намеси, защото за това е виновен законодателят", заяви адвокатът.

Според него Министерството на младежта и спорта няма как да повлияе позитивно. "Проблемът е в парламента, където има некомпетентни хора, които правят Закона за спорта. Проблемът е грешен Закон за спорта", повтори той, като изключи две имена от списъка с "некадърни". "В предишния закон лицензът беше 4 години, което пак е много. А сега какво правим?", попита реторично Градев.

Още: Боби Михайлов се изпра от кръвта на протеста срещу него (ВИДЕО)

Зависимостта на аматьорските клубове от БФС

По думите му - не е вярно, че премиерът Николай Денков не прави нищо по темата. "Имах разговор с него, той има огромно отношение към спорта и към футбола. Някои лидери на политически партии - също. Проблемът е във футболните хора. С Бербатов и Стилиян Петров обиколихме десетки градове, хората ни казаха какви са проблемите, а когато има Конгрес, са смачкани, защото са зависими. Преди бяха зависими от кметовете, защото 90% от аматьорския футбол се издържа от субсидии от общините, а този аматьорски футбол представлява 95% от членовете на БФС. Има 30 професионални клуба и 550 аматьорски", обясни Градев.

"Общините държат юздите. Имахме работа с непочтени кметове", разкри той и посочи като конкретен пример бившия градоначалник на Благоевград (Илко Стоянов), без да споменава името му: "Той предаде г-н Бербатов, за да получи лиценз". Градев призова малките клубове да гласуват по съвест, не да бъдат зависими.

Още: "Ще подадете ли оставка? Кога ще изтрезнеете?" Боби Михайлов остави медийните въпроси без отговор (ВИДЕО)

Могат ли ФИФА и УЕФА да се намесят?

По думите му - европейската футболна централа УЕФА не може да се намеси в БФС, а световната (ФИФА) не иска. "Те не искат да се месят на местно ниво. Но казват, че трябва да се спазва свободата на избора – това значи, че държавата не може да назначи служебно ръководство в БФС, не може и да повлияе на свободния избор при Конгрес", посочи Градев.

Още: Георги Градев: Не казвам да застреляме Борислав Михайлов, но да го арестуваме

Адвокатът обяви голяма новина от съда относно битката между Бербатов и Михайлов, а също така разкри скандално признание на шефа на БФС. Ако искате да научите повече и за европейския успех на шахматистките ни, гледайте видеото:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес