Купуване на гласове: За дребни риби условна присъда, за Йордан Цонев - мълчание

9277
Купуване на гласове: За дребни риби условна присъда, за Йордан Цонев - мълчание
Снимка: БГНЕС

Двама от със сигурност многото „брокери на гласове” в България получиха условни присъди за опита си да осигурят по втория начин победа за кандидат-кмет на Горна Малина. Става въпрос за Стефан Методиев – Пастора и Златко Георгиев – Циганина, които бяха хванати със скрита камера от Нова телевизия.

Според прокуратурата и съда по 70 лева на глас заслужават условна присъда за три години. От Нова обаче са категорични, че един глас по сметките на „брокерите” струва 100 лева. Пастора и Циганина бяха хванати, след като журналистически екип под прикритие им даде фалшиви 4000 лева за купуване на гласове.

Проф. Константинов: Вземете парите и гласувайте, за когото си искате

"Апелирам към търгашите на гласове да приключат договорката по-рано, докъм 16,00 часа, за да няма забавяне. А на хората, които се прода...

Условната присъда е факт, защото Пастора и Циганина признават вина и се действа по ускорена процедура. От прокуратурата обявиха, че са много доволни, защото това било сигнал и за други „брокери”. Според държавното обвинение това е „осъдителна присъда”. Иначе най-тежкото наказание за това престъпление е – до 6 години затвор и до 25 000 лева глоба.

Има една добра и една лоша новина – добрата е бързо правосъдие, лошата е, че българите не виждат условната присъда като наказание. При първо осъждане е свъсем нормално осъденият да не влиза в затвора, коментира бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, който е и адвокат. Беше му припомнено обаче, че в този случай става въпрос за втора присъда. Йорданов обясни, че е имал случай в практиката си на клиент, който извършва престъпление преди да му влезе в сила условната присъда и вече след това са му се натрупали 8 години затвор.

Беше засегната и темата за сигнал на ГЕРБ отпреди време срещу депутата на ДПС Йордан Цонев за купуване на гласове във Варненско. Касим Дал публично пък обяви, че по случая има СРС. Втора година държавното обвинение мълчи по случая – защо за дребните риби бързо, а за едрите – не? Програмният директор на „Прозрачност без граници” Ваня Нушева коментира, че това е пример колко трудно се стига до организаторите. А Емануил Йорданов добави, че прокуратурата няма система за следене на делата, каквато има съда. Така че дори опитен адвокат не може да следи какво се случва в държавното обвинение, преди да бъде внесено всъщност обвинение в съда.

Хората се страхуват и хем подават анонимни сигнали, хем дори те намаляват, защото не виждат правосъдие, каза още Нушева. А Йорданов заяви, че в последно време партията на власт може да притиска големи бизнесмени и чрез тях да упражнява натиск за гласове. Големите бизнесмени пък трябва да върнат след това политическата услуга - с назначения на "наши хора". А със субсидиите големите партии имат нечовешко предимство, убеден е Емануил Йорданов.

Десетки сигнали от граждани за купуване на гласове постъпват в МВР дни преди изборите

Десетки сигнали за купуване на гласове се получават на откритата линия на МВР, съобщава bTV. Гражданите стават все по-активни и звънят...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com