"Франс прес" с репортаж за българските избори, с включени интервюта с Кирил Петков и Асен Василев

15930
"Франс прес" с репортаж за българските избори, с включени интервюта с Кирил Петков и Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Българите излизат на урните в неделя за трети път тази година, докато членката на ЕС с най-нисък процент на ваксиниране в блока се бори с най-смъртоносната вълна от коронавируса досега. Това пише агенция „Франс прес“ относно предстоящите избори у нас.

Двата неубедителни парламентарни вота досега поставиха България - управлявана дълго време от консервативния премиер Бойко Борисов - в политическа главоблъсканица, докато пандемията претоварва болниците.

"Две сериозни пандемии"

По време на предизборната кампания политическите партии се въздържаха да подкрепят по-строги мерки за затваряне от страх да не се стигне до отпор от страна на избирателите.

Имаше гняв, когато второто временно правителство, действащо от април, направи миналия месец задължително ваксинирането, преболедуването или тестването, за да посещаваш ресторанти и културни и спортни обекти. Този ход не успя да повиши значително броя на ваксинираните, тъй като конспиративните теории и липсата на доверие в органите на властта засилиха настроенията срещу ваксините, коментира агенцията.

Междувременно политиците, които се опитват да предложат алтернатива след почти непрекъснатото 10-годишно управление на Борисов, се съсредоточиха върху разговори за корупцията.

България "страда от две тежки пандемии - едната е COVID-19, а другата е корупцията", заяви анализаторът Даниел Смилов.

Масовите антикорупционни протести през миналата година и разкритията на временната администрация за предполагаеми злоупотреби с пари на данъкоплатците в миналото костваха подкрепата за трикратния премиер Борисов. Въпреки че прогнозите са, че неговата партия ГЕРБ все пак ще събере най-много гласове в неделя, тя едва ли ще намери партньори за управление, както вече се случи през април.

Медиците в България - в борба до последен дъх с COVID-19, но и с протести срещу системата

Според данни на Българския лекарски съюз осем от десет завършили медицина напускат България, за да търсят по-добре платена кариера в За...

Интервюта с Кирил Петков и Асен Василев

Дуото от бивши бизнесмени, завършили Харвард, разчита, че ще остане поне на второ място и ще успее да обедини анти-Борисов партиите след вота в страната, смятана за най-податливата на подкупи членка на ЕС. В репортажа са включени и електорални нагласи, базирани на социологически проучвания.

"Казваме това, което всъщност мислим, и правим това, което казваме, толкова е просто", каза Асен Василев, който беше временен министър на финансите, в интервю за АФП тази седмица.

Неговият колега Кирил Петков, който беше временен министър на икономиката, заяви, че е "жизнено важно" страната отново да има избрано правителство.

Анализаторите твърдят, че настъплението на здравната криза вероятно ще подтикне партиите да постигнат някакво споразумение, за разлика от изборите през април и юли.

Агенция Франс прес: Протестиращите в България молят Европа за помощ

Хиляди българи отново са по улиците в центъра на София, отбелязвайки три седмици протести с призив за оставка на консервативното правит...

Президентски вот

Първият тур на президентския вот ще се проведе заедно с парламентарните избори в неделя.

Според прогнозите досегашният президент, подкрепян от социалистите, Румен Радев - яростен критик на Борисов - ще бъде ясен фаворит за втори петгодишен мандат, въпреки че анализаторите очакват балотаж.

На втория тур на 21 ноември Радев - бивш пилот на изтребител и командир на военновъздушните сили - се очаква да се изправи срещу ректора на Софийския университет Анастас Герджиков, подкрепян от ГЕРБ.

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика