БСП остава без мандат в Кърджали, ГЕРБ - на косъм

37128
БСП остава без мандат в Кърджали, ГЕРБ - на косъм
Снимка: БГНЕС

ДПС в Кърджали е на път да вземе 4 от 5 възможни мандата, като този на ГЕРБ виси на косъм, а БСП е без шансове, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

С изумително ниска избирателна активност приключи изборният ден в Кърджалийска област, като отбеляза едва 34, 67% участие на гласоподавателите. Първи в РИК малко след финала на гласуването пристигнаха чувалите с протоколите от мобилната секция, предназначена за хората с увреждания. По-късно, когато запристигаха членовете на комисиите от района, се стигна до леки сблъсъци със засиленото присъствие на полицията пред сградата на Дома на културата, където трябваше да се предадат бюлетините. Безпрецедентният натиск от страна на хората с чувалите и папките да проникнат възможно най-бързо до комисията срещна здравия отпор на униформените, които не особено учтиво ги отблъскваха с къси команди. Около сградата се разнесоха недоволни викове в хорово звучене, уморените от скучния вот напираха да проникнат до РИК по-бързо и опитаха да разкъсат бариерата пред себе си, но полицаите овладяха ситуацията. Не се стигна до по-сериозни конфликти.

В Кърджали масово пристигат автобуси от Турция

До 7:30 тази сутрин на автогарата в Кърджали пристигнаха 24 автобуса и 3 микробуса от Турция. Очаква се след 13 часа да пристигне нова ...

След полунощ в предизборните щабове на партиите беше по-скоро тихо, липсваше кипежът на страстите от предишните вотове. Всички обаче правеха трескави сметки на базата на собственото си преброяване. В щаба на ГЕРБ към 1,30 ч. не бяха получени резултатите само от вота в Кирковската община, а там тази партия има сериозно влияние. Малко под 12 000 бяха гласовете за хората на Бойко Борисов в целия избирателен район, а тези за ДПС – 59 849. По данни от щаба на ГЕРБ БСП е претърпяла фиаско с едва 4 700 гласа подкрепа. За Реформаторския блок бяха гласували 1 608 души в целия избирателен район, без протоколите от секциите в община Кирково. Атака печели 803 гласа, Патриотичният фронт – 1 658, АБВ – едва 651. Областният координатор на ГЕРБ и водач на местната листа Цвета Караянчева изрази недоумение откъде ДПС е получило 14 000 гласа повече в сравнение с предишния парламентарен вот. До ранните часове на 6 октомври тя още не беше сигурна за депутатската си перспектива.

Областният лидер на ДПС Бахри Юмер заяви, че е изпълнил програмата - максимум от 60 000 гласа от района. "Програмата –минимум целеше 55 000 бюлетини в наша полза. Системата за разпределение на гласовете е сложна, трябва да се изчака и последното гласуване в Лос Анджелис, където заради часовата разлика секциите затварят последни. Много е важно кой има повече гласове от чужбина", подчерта Бахри Юмер. Той специално акцентира, че системата Донт е изместена от Хеър-Ниймайер именно заради монолитния вот за ДПС в Кърджалийския избирателен район, популярен като "бастиона" на ДПС. Запитан за коментар по повод безпрецедентно ниския вот от изселниците в Турция само от близо 39 000 гласа, той посочи, че там е въпрос на организация. "Хората празнуват Курбан байрам, няма енергия и мобилизация точно заради това. Наш пропуск е слабата кампания сред изселниците в Турция и ние ще анализираме слабостите", заяви Бахри Юмер.

Мрачна тишина бе обхванала и щаба на БСП, там нямаше кой да коментира смазващите резултати. Левицата имаше своите депутати от Кърджали във Великото Народно събрание и в следващия парламент, и за пръв път на миналия вот на 12 май успя да изстреля Милко Багдасаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали