ГЕРБ и ДПС се заядоха дали Кърджали върви към фалит

309
ГЕРБ и ДПС се заядоха дали Кърджали върви към фалит
Снимка: БГНЕС

Община Кърджали е на ръба на фалита, заради неадекватната си финансова политика, разхищаването на бюджетни средства, управленския произвол и демагогията на кмета, алармираха съветниците от групата на ГЕРБ, предаде БГНЕС.

„През последните 13 години община Кърджали е вкарана в дългова спирала. Просрочените й задължения като дял от собствените й приходи надхвърлят 100 % /при средно 14 на сто за страната/, а размерът на разходите за текуща издръжка е достигнал 95 % от общите задължения. Това означава, че съвсем скоро цели функции и дейности ще спрат да функционират поради недостиг на пари“, категоричен е финансистът Огнян Иванов, председател на групата съветници на ГЕРБ. Според него кметът услужливо оправдава дупките в бюджета със съфинансирането по европроекти, но не дава обяснение кое наложи да се похарчат 1,7 млн. лева за паркоместа в сградата на комплекс „Пентагон”, при положение, че по договор това е задължение на инвеститора.

Справка показа - стотици общини в България са задлъжнели

Общините в цяла България въобще не са наясно какво значи терминът "финансово здраве". По данни на финансовото министерство 156 от общо ...

„В графата безразсъдни грандомански проекти влиза и Пазарът на производителите, където такива няма, има само прекупвачи. Реалната цена, платена от държавата и общината за изграждането му, надмина 12 млн. лева, сега за спасяването му трябва да се разпродава общинска собственост, тъй като месечните му приходи са едва 35 000 лева и не стигат за погасяване на кредита. Към момента Пазарът дължи на общинската хазна около 1,1 млн.лева и не съществува даже хипотетична възможност за връщането им. Главоломно са набъбнали дълговете на общината към фирмите за сметосъбиране и сметоизвозване – над 10 млн. лева. Въпреки, че приходите от такса битови отпадъци са целеви, местната власт ги е отклонявала за обезпечаване на други дейности и така е натрупала огромни задължения за събиране на боклука“, заяви още Огнян Иванов.

Според него е фрапиращ и размерът на лихвите, и разноските по изпълнителни дела и такси към частни съдебни изпълнители, които общината е изплатила като ответник по дела, заведени от ощетени фирми – сумата възлиза на 4 407 049,06 лева. Към черната статистика финансистът прибави и похарчените 1,8 млн. лева от републиканския бюджет за ремонт на закрития плувен басейн, който и така и не е факт, а срокът за пускане в експлоатация отдавна изтече.

Отговорът на ДПС

Според кмета Хасан Азис обаче в тези твърдения няма нищо ново, слушал всичко това и през изминалия мандат. „Няма никаква истина в апокалиптичните картини, с които ГЕРБ плаши хората предпразнично. Явно това е пореден опит да привлекат вниманието към себе си. Защо ГЕРБ не направи нищо за Кърджали, една улица да асфалтират, водоснабдяване да осигурят, парк да изградят, нали държат държавната власт“, контрира той. Той припомни, че съветниците от ГЕРБ на последната сесия гласуваха против отчета за изпълнението на бюджета за 2015 г. и проектобюджета за 2016 г.

На първо четене – управляващите си подсигуриха бъдещи изборни победи по закон

С промените в Закона за публичните финанси се подготвят бъдещи изборни победи. Това заяви от пленарната трибуна депутатът от БСП Румен ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали