Християни и мюсюлмани на общ курбан в Кърджали

13096
Християни и мюсюлмани на общ курбан в Кърджали
Снимка: БГНЕС

Стотици жители на Кърджали се събраха в крайбрежния парк Арпезос за първия общоградски курбан за здраве, предаде БГНЕС.

Енорийският свещеник Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед осветиха курбана, зареден в 25 казана. В жертва бяха принесени три телета с общо тегло 600 килограма, дарени от 25 анонимни спонсори.

Общата молитва на духовните водачи бе отправена за здравето на християни и мюсюлмани с надеждата Бог да бъде милостив и да не праща повече тежки изпитания като връхлетелите ни наводнения и снежното бедствие през март т.г., последвани от свлачищата, оставили десетки хора без дом. Българи, турци, роми се наредиха на дълга обща маса и се гощаваха с курбанското месо.

Сред тях бяха и политици, общественици, депутати от региона, чиновници от администрациите и гости на града. Кметът Хасан Азис заяви, че отдавна е замислял да се направи общоградски курбан, а днес това се случи за пръв път в града. "През последните месеци и години ние преживяхме трудни дни, по пътищата загинаха много наши съграждани, тръгнали да търсят препитанието си извън страната. Много други, и млади и стари, бяха сполетени от болести. А през последните месеци в Кърджали, а и в страната ни имаше наводнения, свлачища, снежни бедствия. Много хора загубиха своите домове. И затова ние днес правим курбан", посочи кметът. Той допълни, че курбанът е стара традиция за всички хора независимо от етнос, пол и религия.

"Курбан се прави и при мюсюлманите, и при християните, решихме този път да бъде общ. Той можеше да се направи отделно в църквата и отделно в джамията. Но Кърджали е избрано от Всевишния място, то е благословено за всички нас. И тъй като Кърджали е пример за толерантност, Кърджали доказва, че неговите хора могат да споделят както трудните, така и хубавите дни", обърна се Азис към хората в парка. Той призова за обща молитва градът да бъде предпазен от бедствия, болести и катастрофи, всеки с вярата, която носи.

"Все повече хората ни питаха не може ли да се направи общ курбан за предпазване от нещастие. Отлагахме го дълго във времето и лично за мен това бе от страх да не би някой да тръгне да търси под вола теле. А днес на този, който го търси, аз му казвам – телето вече е сготвено в един общ курбан. Да дойде и да опита, и да се помоли", каза отец Петър след общата молитва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали