Призив към Москов за проверка на мината в Крумовград заради отравяне с арсен

24772
Призив към Москов за проверка на мината в Крумовград заради отравяне с арсен
Снимка: Getty Images / Guliver

Спрете арсена в Крумовград. С този призив се обръща Български център за зелена икономика, ПП Зелените – Пловдив към здравния министър Петър Москов.

В писмото се иска от Москов да разпореди проверка заради сигнал на граждани относно потенциалната опасност от отравяне на населението на Крумовград с арсен. Опасността от отравяне идва от „рисковия проект на „Дънди Прешъс Металс” за добив и преработка на златосъдържащи руди от находище „Хан Крум”, до Крумовград”, смятат авторите на писмото.

"Дънди Прешъс Металс" замрази златодобива в Крумовград

Компанията „Дънди" - Крумовград уволни 45 работници и специалисти заради невъзможността да започне добив на злато в района. При...

В съдебно заседание на Върховния административен съд, проведено на 11.6.2012 г., вещите лица Мочев и Фачиков констатират, че в рудата на тази мина има 1057 тона арсен и при преработката на рудата той отива в златния концентрат, се казва в писмото. Пак там е припомнено официално изявление на "Дънди Прешъс Металс", че "добиваният златен концентрат за разлика от този от златното находище в Челопеч не е задължително да пътува за преработка до Намибия, тъй като в него няма арсен и сяра". "Продуктът може да бъде преработен във всяко едно металургично предприятие", обяснява директорът на мината Илия Гърков.

Това твърдение е безотговорно, казват от Българския център за зелена икономика и смятат, че противоречи на одобрения доклад по ОВОС - "Добив и преработка на златосъдържащи руди от участък Ада тепе на находище „Хан Крум”, гр. Крумовград", където на стр. 119 е записано: "По-голяма тревога буди съдържанието на арсен. В горските площи, съдържанието на арсен, с изключение на почвени проби РР-002, РР-003, РР-004 и РР-005, надхвърля фоновата концентрация и предохранителна концентрация. За почвени проби РР-007 и РР-008, съдържанието е над максимално допустимите концентрации".

Природозащитниците искат реализацията на проекта да бъде спряна, защото не са предвидени адекватни мерки за защита. Заради опасността за здравето на населението е недопустимо държавата да отпусне 45 млн. лева кредит за "Дънди Прешъс Металс" за реализация на проекта, завършва писмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали