X
 
 

Призив към Москов за проверка на мината в Крумовград заради отравяне с арсен

23419 3
photo of Призив към Москов за проверка на мината в Крумовград заради отравяне с арсен
Снимка: Getty Images / Guliver
Спрете арсена в Крумовград. С този призив се обръща Български център за зелена икономика, ПП Зелените – Пловдив към здравния министър Петър Москов.

В писмото се иска от Москов да разпореди проверка заради сигнал на граждани относно потенциалната опасност от отравяне на населението на Крумовград с арсен. Опасността от отравяне идва от „рисковия проект на „Дънди Прешъс Металс” за добив и преработка на златосъдържащи руди от находище „Хан Крум”, до Крумовград”, смятат авторите на писмото.

"Дънди Прешъс Металс" замрази златодобива в Крумовград

Компанията „Дънди" - Крумовград уволни 45 работници и специалисти заради невъзможността да започне добив на злато в района. При...

В съдебно заседание на Върховния административен съд, проведено на 11.6.2012 г., вещите лица Мочев и Фачиков констатират, че в рудата на тази мина има 1057 тона арсен и при преработката на рудата той отива в златния концентрат, се казва в писмото. Пак там е припомнено официално изявление на "Дънди Прешъс Металс", че "добиваният златен концентрат за разлика от този от златното находище в Челопеч не е задължително да пътува за преработка до Намибия, тъй като в него няма арсен и сяра". "Продуктът може да бъде преработен във всяко едно металургично предприятие", обяснява директорът на мината Илия Гърков.

Това твърдение е безотговорно, казват от Българския център за зелена икономика и смятат, че противоречи на одобрения доклад по ОВОС - "Добив и преработка на златосъдържащи руди от участък Ада тепе на находище „Хан Крум”, гр. Крумовград", където на стр. 119 е записано: "По-голяма тревога буди съдържанието на арсен. В горските площи, съдържанието на арсен, с изключение на почвени проби РР-002, РР-003, РР-004 и РР-005, надхвърля фоновата концентрация и предохранителна концентрация. За почвени проби РР-007 и РР-008, съдържанието е над максимално допустимите концентрации".

Природозащитниците искат реализацията на проекта да бъде спряна, защото не са предвидени адекватни мерки за защита. Заради опасността за здравето на населението е недопустимо държавата да отпусне 45 млн. лева кредит за "Дънди Прешъс Металс" за реализация на проекта, завършва писмото.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  мина все още няма , а ако са открили арсен в почвата , то ние вече отдавна сме отровени, но не от "мината"
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  ХЕМ НИ ТРОВЯТ ХЕМ И ЗЛАТОТО НИ КРАДАТ САМО АТАКА.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  абе тия дънди прешъс не са ли руски боклуци под канадско прикритие
  : 1 !
Последно в Актуално