Старото кино на Момчилград ще се превърне в експо център

2893
Старото кино на Момчилград ще се превърне в експо център
Снимка: Община Момчилград

Едно от емблематичните места в Момчилград - бившето лятно кино - ще се превърне в експо център за изкуство и култура, ако бъде намерено финансиране.

С решение на Общинския съвет от юни, 2020 г. беше разрешено изработването на служебен ПУП за отреждането на имота за озеленяване и културни дейности. Година по-късно беше одобрен подробният устройствен план, а община Момчилград актува имота като публична общинска собственост, за да го опази за бъдещи поколения.

Откриха огнище на африканска чума в Момчилград

Първично огнище на болестта африканска чума по свинете е констатирано в Момчилград, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация...

Лятното кино в Момчилград функционира до началото на 90-те години, а преди това - през 50-те, там се е помещава културният дом на града.

Кметът на община Момчилград, Илкнур Кязим, представи пред служители на общинска администрация идейния проект за обновяване, реконструкция и преустройство на сградата като център на нови културни и експозиционни дейности. При успешно осъществяване на проекта експо центърът ще е единствен по рода си в областта.

Проектът предвижда цялостна съвременна визия на фасадите, на интериора и на прилежащия терен, а функционално ще се съчетават различни културни дейности. Предвидено е изграждането на външна амфитеатрална сцена с площ от 90 кв. м. с прилежащи гримьорна, пробна, репетиционна, съблекални с душове за артисти с обща площ от около 180 кв. м., както и склад за сценични реквизити с площ от 150 кв. Към сцената е предвидено изграждането на пространство за 100 седящите зрители.

23 г. затвор за убиеца на малката Дамла

23 години затвор за умишлено убийство на дете постанови днес съдът в Кърджали. Случаят от Момчилград е от края на миналата година. За...

В експо центъра ще се помещава и съвременна ритуална зала, която ще посреща младите семейства, както и ще помещава други празници. Общата площ е 300 кв. м. и капацитет за 80 посетители. Предвидена е и голяма церемониална трибуна с площ от 60 кв. м. Освен това ще бъде изградено бистро с топла кухня и лоби бар. Ще бъде върнат вкусът на миналото с пуканки за киноманите.

Фоайето на бъдещия център ще бъде решено като атриум, а към него ще има пространства, в които ще се разположат гардеробна за посетителите, тоалетни, асансьор и други.

Вторият етаж ще бъде с площ от 600 кв. м. и в него ще бъдат разположени градска художествена галерия, музей и зала за конферентни събития.

На третия етаж ще има три обучителни зали за различни културни събития от частен и обществен характер, както и две помещения за бъдеща местна радиопредавателна станция.

Дадоха на съда обвинения за убийството на малката Дамла

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 25-годишния Мехмед Хасан, който е обвинен за умишлен...

"Бъдещата сграда ще има капацитета да посреща различни прояви с обществен характер, включително и заседанията на местния общински съвет. Проектът „Експо център Момчилград“ скоро ще е готов в техническа фаза. Вярвам, че нашата община има нужда от подобен комплекс, съчетаващ традициите, изкуствата и технологията в такава симбиоза. Силно се надявам, че ще срещнем разбиране на централно ниво - новото правителство да отпусне средства от държавния бюджет за реализиране на този чудесен проект", заяви Илкнур Кязим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали